VECKANS STORYTELLER. Emilie ”Ebbis” Roslund är ny kolumnist på Metro. Hon är utbildad journalist med en bakgrund på bland annat Sveriges Radio, P3, Expressen och Nöjesguiden. Utöver detta driver hon sociala medier-konton under namnet @ebbiskatt och arbetar även som sociala medier-konsult där hon hjälper företag att utveckla en persona på sociala medier. Här är hon som Veckans Storyteller.

Vilka är komponenterna i framgångsrik storytelling, enligt dig?
– Att utgå från sig och att blanda personliga erfarenheter med miljöskildringar och detaljer, säger Emilie Roslund.

Vad kan man uppnå med en story och hur ska man göra?
– Det beror helt på vilken plattform du berättar på och vem din målgrupp är. Det styr hur man utformar innehållet.

Vad utmärker ditt eget historieberättande?
–Jag utgår alltid från egna erfarenheter som jag behåller ocensurerade, vilket jag tror är unikt. Min vardag är en blandning av fint, fult och allvarligt.

Hur har du lärt dig att bli en historieberättare?
–Jag började blogga när jag 16 och har utvecklat mitt skrivande den vägen. När det kommer till mina stories på Instagram och Snapchat har jag lekt mig fram och hittat ett persona som funkar på sociala medier.

Hur gör du när du sätter dig ner och ska skapa en story?
– När det kommer till mina krönikor startar det alltid med anteckningar som jag gjort i mobilen. Har runt 20 krönikor sen två år tillbaka som i nuläget bara består av några rader med tankar som swishat förbi i huvudet. I bästa fall har jag nyligen upplevt något som går att koppla till en anteckning och då börjar jag skriva.

Hur anpassar du din story utifrån olika format?
– Om vi med format menar plattformar så anpassar jag mig efter vilken ton det är på respektive medieplattform.

Emilie Roslund fortsätter:

– På Facebook fungerar allvarliga saker och på Instagram roliga och snygga stories. Snapchat gillar jag bäst; där finns inga regler och tonen är mer rå. Där kan man skildra ful och mörk vardag samtidigt som man ser exakt vilka som kollat på ens story. Det passar mig.

Hur tänker du dramaturgiskt i ditt historieberättande?
–Jag har ingen speciell mall där, men det har blivit så att jag alltid börjar texter med en miljöbeskrivning.

Vilka känslor anser du skapar störst genomslag?
–De förbjudna känslorna och alla andra upplevelser som vi inte pratar om. När jag jobbade på Expressen skrev jag en krönika där jag undrade varför ingen pratade om att det gjorde så jävla ont att göra abort. Det är tveklöst den text som jag fått mest respons på.

Hur anser du att området storytelling utvecklas?
–Genom nya verktyg som sociala medier och nyfikenhet.

Hur tjänar man pengar på en story idag?
– Fråga mig igen om ett år.

Vilken är din favoritstory?
– En gång när jag behövde få upp lite hyllor i mitt vardagsrum gjorde jag en efterlysning på Tinder efter en snickare. Redan dagen efter hade jag fått tag på en kille som kom hem till mig och fixade hyllorna samtidigt som jag dokumenterade allt på min Snapchat. Det blev en väldigt rolig story plus att han fick vin i utbyte.

Fem snabba tips för en intressant story
– Var personlig i ditt berättarspråk
– Skriv inte läsaren på näsan genom att slå in öppna dörrar
Don't overdo it, läsaren/tittaren har enligt min erfarenhet lättare att ta till sig en story om den inte är för snyggt gjord
– Öva dig fram till ett personligt tilltal
– Välj ett ämne som berör. och tänk sedan två steg till

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...