Den svenska e-handelsmarknaden omsätter över 100 miljarder kronor. På den växande marknaden har e-handelsbyråerna vuxit fram till jättar och redovisar stor tillväxt årligen. Beaconomist har pratat med aktörerna Istone och Panagora om marknadens utveckling i del II av E-handelsbyråernas explosiva framfart.
I januari 2018 genomfördes Columbus förvärv av Istone och dess 608 anställda med syftet att hitta en väg in på den svenska marknaden. Andreas Olldén, affärsområdeschef på Istone Commerce berättar hur marknaden utvecklas:
– Där vi kanske ser den snabbaste utvecklingen just nu är i e-handel mellan företag. Konsumenthandeln har brottats ganska länge med utmaningar att få till en mer enad handel med e-handel som en naturlig kanal bland flera. Där har tekniken bromsat tidigare men i takt med mer molnbaserade tjänster och lösningar så möjliggörs det skiftet. Så den stora utvecklingen inom e-handeln just nu är snarare att införliva den som en naturlig del av hela affären. Att fler och fler väljer att göra sina affärer på nätet är ju känt.
Hur har er position på marknaden förändrats sedan ni förvärvades av Columbus?
– Än så länge fortsätter vi att vara starka med vårt e-handelserbjudande i Sverige och Norge och där påverkar inte Columbus oss nämnvärt då exempelvis inte har funnits i Sverige tidigare. Däremot skapar Columbus möjligheter för oss att växa in på nya marknader med vårt erbjudande. Vi försöker dock att inte förta oss, utan skyndar långsamt framåt med expansionen utan att tappa fokus på våra kunder och kärnmarknader. Nästa steg för oss är att stärka vår närvaro i Danmark och England, två starka marknader i Columbus.
Vilka intressanta e-handelsprojekt pågår?
– Inom konsumenthandeln ligger fokus på att förverkliga tankarna kring Unified Commerce. E-handelskanalen som enskild företeelse är ganska mogen nu och fokus ligger snarare på att utnyttja gemensamma kanalfördelar, arbeta med kundlojalisering i digitala kanaler, nya områden för automation inom marknadsföring, konkurrensanalys, pris och relevans etc. Inom B2B-handeln ligger också fokus på att bättre förstå e-handelns roll och möjligheter i ett bredare kontext, att jobba mer konsumentlikt vad gäller kundmöten, men också att jobba mer fokuserat med att skapa olika typer av innehåll för marknadsföring/inbound marketing för att på så sätt kunna fånga upp nya affärsmöjligheter i de digitala kanalerna.
Hur utvecklas era affärer?
– Våra affärer fortsätter att utvecklas positivt. Vi hade 21 procent tillväxt på e-handelsverksamheten 2017 och räknar med en liknande tillväxt i år. Sedan starten 2009 har vi vuxit med i snitt 50 procent per år vilket vi tycker är väldigt starkt.
Trots omsättningstillväxt gjorde Istone ett negativt rörelseresultat 2016 om -17 miljoner kronor. Under 2017 vände bolaget tillbaka och gjorde ett positivt rörelseresultat om 23 miljoner kronor och omsatte 853 miljoner kronor.
– Det lyckades vi framförallt med genom att bromsa ned tillväxttakten något och lägga större fokus på att komma ännu närmare våra befintliga kunder. Det kostar att växa, något vi har kunnat göra med Istone som är en stark aktör i ryggen, men nu kände vi att vi verkligen behöva ta tag i våra kunders tillväxtresa och dra ner lite på takten i vår egen.
Hur ser det ut för 2018?
– Vi räknar med att även under 2018 kunna växa verksamheten cirka 20 procent med stärkt lönsamhet, säger Andreas Olldén och lägger till:
– Då vi är en renodlad konsultverksamhet, ligger vår omsättningstillväxt normalt i linje med en tillväxt på antalet anställda. Under 2017 har vi också jobbat en del med effektiviteten i vår verksamhet och då vi bromsat vår tillväxttakt något har vi kunnat jobba med lite längre planeringshorisonter. Vi räknar med cirka 15 procent tillväxt i antalet anställda vid utgången 2018, att jämföra med ca 20 procent omsättningstillväxt.
Hur ser efterfrågan ut?
– Efterfrågan är fortsatt god. Vad som efterfrågas är en ganska komplex fråga, vi upplever en stark efterfrågan på nästan alla områden. Förändringen som vi upplever är att det inte längre räcker att ’bara’ erbjuda en e-handelslösning. Vi måste även kunna hjälpa våra kunder med effektiva innehållsproduktion, produktinformation, processer och stöd för inbound marketing, orkestrering av order, lager, priser och kampanjer i flerkanalsmiljöer men även nästa generations crm-lösningar med fokus på kundlojalisering. Sammanfattningsvis kan väl sägas att antalet förfrågningar som enbart fokuserar på att implementera e-handel blir färre.
Vad prioriterar ni i år?
– Givet försäljningen av Istone till Columbus har en del fokus gått till att hitta gemensamma affärsmöjligheter. Samtidigt har vi som tidigare nämnts fokuserat hårt på att bredda och stärka vårt totala erbjudande samt som sagts, att sakta ned vår tillväxt för att kunna jobba mer med våra befintliga kunder upplevelse av oss som en leverantör och partner.
Vilka är era tre största konkurrenter?
– Det är lite olika beroende på bransch och marknad, några att nämna är Avensia, Vaimo och Accenture som alla har lite olika fokusområden.
Vilka andra byråer tycker ni är intressanta att följa just nu?
– Min analys är att renodlade byråer kommer få svårt att hävda sig i takt med att e-handeln blir mer och mer affärskritisk. Därför tycker jag att det mest intressanta som händer just nu är de strukturaffärer som sker på marknaden där många traditionella byråer förvärvats av traditionella it-konsulter, avslutar Andreas Olldén.
Panagora är en digitalbyrå specialiserad på e-handel och vdn, Moon-Suck Song, ser att antalet nischade lifestyle-aktörer växer kraftigt.
– Antalet nischade lifestyle aktörer växer kraftigt vilket är positivt. Jag tror många inspireras av andra duktiga svenska entreprenörer som har växt snabbt både lokalt såväl som globalt genom att arbeta med produkter och tjänster de har en stark passion för och i längden har skalbarheten i deras affär lönat sig då många har antingen blivit vinnare inom sin kategori och väldigt lönsamma och eller tagit in kapital eller gjort en exit, säger han och berättar om vilka e-handelsprojekt han kollar på i dag:
– Många intressanta e-handelsprojekt har ofta en väldigt stor publik på sin sida, släng ett öga på Kylie Cosmetics av Kylie Jenner.
– För mig är Netflix en e-handel och de har lyckats bygga en stor publik mycket tack vare sitt unika innehåll där House of Cards var en milstolpe.
– Personligen har jag jobbat mycket med nischade b2c-återförsäljare, så kallade selectshops eller multibrandshops där det intressanta i dessa projekt är att de står inför en ökad utmaning där varumärkena de har i sitt sortiment alltmer vill sälja mer direkt till slutkonsument. Men att sälja ’trend’ är svårt och även stora globala varumärken har kvar nischade återförsäljare samtidigt som de verkar agera hårdare mot de återförsäljare som är mindre nischade och mer lokala, jag lägger mitt bett på de nischade som har global skalbarhet och satsar på trend om jag måste välja en av dessa två retailers.
– Tittar vi på ehandel.se top100 lista av största e-handlare verkar just många av dessa vara nischade b2c multibrandshops som ofta är yngre än 15 år, så kanske det kommer se ut ett bra tag till.
– Sedan är det självklart intressant och se hur de aktörer som kan kalla sig ’infrastruktur’ såsom Amazon, Alibaba, Rakuten och Naver bara blir starkare i sin position. Jag tycker Zalando börjar nå denna position då flera etablerade aktörer flyttar sortiment till dem istället för att ta fighten.
Panagora omsatte 37 miljoner kronor 2017 och hade 29 anställda och har uppvisat stabil tillväxt de senaste tre åren. Rörelseresultatet 2017 uppgick till 3,4 miljoner kronor.
– Innovation har alltid varit en större drivkraft än business för oss och nu är det dags för oss att ta rygg på våra kunder som vi ser uppvisar stor omsättningstillväxt och att accelerera tack vare teknisk infrastruktur. Affärerna framöver ser därför ut att utvecklas bättre och snabbare än tidigare.
Hur ser det ut 2018?
– Det blir vårt starkaste år hittills åtminstone. Vi bygger verksamheten organiskt.
Moon-Suck Song berättar att efterfrågan är stor men att det främst är kunder med specifika behov som hittar till Panagora.
– Kunder med hajpade produkter som behöver bra infrastruktur för att klara mycket trafik kommer till oss. Det som efterfrågas är uptime och snabba sidor. Alla kan bygga en sajt men vi vill vara formel 1-varianten i vår bransch. Dit siktar vi mot, avslutar Moon-Suck Song.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...