I snart ett år har Dagens Nyheter jobbat med virtual reality (vr) i sitt berättande. Och dagstidningen tycks ha fått något av blodad tand.
DN lanserade en virtual reality-app i slutet av 2016 där användarna kan konsumera nyheter i 360 grader. vr-journalistik är ett förhållandevis nytt begrepp som vuxit fram de senaste tre åren i takt med utvecklingen av vr-plattformar. DNs redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson tycker att vr är ett lovande format men att vr-journalistiken kommer att ta tid att etablera.
– Vi ser vr och alla varianter av det, från 360-stillbild och liveströmmad 360-video till ar (augmented reality) eller mr (mixed reality) och storytelling är fundament i DNs journalistik Med de här formaten kan vi utveckla det vidare, säger Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN.
Appen för DNs berättarformat i 360 grader heter DN.VR och är internt utvecklad.
– Vi har tio redaktionella upplevelser i appen i dag och har dessutom gjort engelskspråkiga versioner av tre av dem. Det är reportage där vi tar med besökaren till platser de inte kan komma annars, till Nordkorea, flyktingläger i Serbien, på gruvdykning och upp i försvarets spaningsplan, till exempel.
Martin Jönsson ser inte vr som en alternativ nyhetskanal för användarna, utan som ett reportageformat.
– Sedan kan vi komplettera det med 360-gradersfoto och filmer som mer är delar av nyhetsflödet, som när vi var på Håkan Hellströms Ullevikonsert eller vid toppmätningen på Kebnekaise.
Martin Jönsson förklarar att användarupplevelsen av reportagen blir helt annorlunda i vr.
– Nästan alla som provar vr i headset säger samma sak, att det är en helt annan upplevelse. Man kommer närmare, ser hela bilden och kan styra upplevelsen mer själv.
Att arbeta redaktionellt med medieinnehåll i vr innebär ett annat förhållningssätt, enligt Martin Jönsson.
– Det kräver ett annat tänkande, kring navigationen och sättet att bygga upp storyn. Publiken är kameran, inte fotografen. Det gör att man måste tänka nytt och vara väldigt grundlig i storyboard-arbetet. Dessutom finns det en massa tekniska speciallösningar som påverkar arbetet. Att filma vr under vatten eller i ett trångt flygplan är lite trixigt.
I samband med lanseringen av DN.VR samarbetade DN med Google.
– Det gällde framför allt distribution av cardboard-headsets för att locka in publiken. I nuläget har vi inget samarbete. Men vi är nyfikna på lanseringen av Google Daydream (Googles vr-plattform), så man vet aldrig, det kan bli en förnyad diskussion.
Kan du berätta lite om appens genomslag hittills?
– Vi har gjort omfattande användarstudier, bland annat tillsammans med forskaren Tanja Aitamurto på Stanford, vilket varit väldigt värdefullt för att vi ska förstå mer om hur upplevelsen uppfattas., Generellt är alla som provar väldigt positiva. Sedan är det fortfarande små volymer eftersom vr inte är så utbrett.
Ser ni någon affär i formatet ännu?
– Vi har vår första vr-annons i appen, så absolut, det finns kommersiellt intresse. Men det kommer att ta tid att etablera det.
Hur många är ni som jobbar med vr på DN?
– På heltid är det 1,5 personer, sedan är vi ett team på ytterligare fyra-fem personer som gör punktinsatser.
Finns det några konkurrenter som gör något liknande?
– New York Times, Guardian, BBC och flera andra. Det kom en rapport om redaktionell vr i våras, från Reuters Institute, där branschen inventeras. Där är även vi med.
Vad har ni för planer inom vr framöver?
– Vi fortsätter utveckla berättandet och tekniken. Vi kommer att lansera en ny version av appen i höst och arbeta med interaktivitet och enklare navigering. Sedan kommer vi parallellt med appen också att göra mer 360, på sajten och för Facebook.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...