När Medieakademin tidigare i höstas lanserade Maktbarometern rankades Djurens Rätt som den 23e största makthavaren i Sverige på sociala medier, sett till räckvidd och engagemang. För Beaconomist berättar Djurens Rätts sociala medier-ansvarig hur organisationen tänker och jobbar kring sociala medier.

Målet med våra sociala medier inte annorlunda än vad målet för hela organisationen är, att arbeta för en värld där djur respekteras som kännande individer. Sociala medier är ett av våra verktyg i detta arbete, om än ett väldigt viktigt med tanke på hur många vi når där. Via våra sociala medier försöker vi kommunicera med, och i förlängningen förstås påverka, så många människor som möjligt att ta så många djurvänliga beslut som möjligt, säger Peter Nilsson, kampanjsamordnare och ansvarig för Djurens Rätts sociala medier.

Ambitionen med innehållsmixen är att hitta en mix mellan att belysa det allvarliga men att det samtidigt inte ska vara för mäktigt innehåll och att det finns en övervikt åt de goda exemplen.

– Vi är noga med att det inte ska vara tungt att följa Djurens Rätt även om vi in grunden pratar om allvarliga saker. Ofta kan en film eller bild som visar hur det borde vara påverka lika mycket som en film som visar hur det absolut inte borde vara. Kraften i det goda exemplet. Men vi ska inte heller bagatellisera frågan vi arbetar med, det är ett allvarligt ämne. Så bland våra inlägg finns också de som är jobbiga men viktiga, och då är det extra viktigt att ge personer en möjlighet att göra något för att förändra. Det ska vara givande och inspirerande, inte obehagligt, att följa Djurens Rätt på sociala medier.

Peter Nilsson tror att det är ämnet i sig som är nyckeln till Djurens Rätts räckvidd och engagemang på sociala medier.

Men också att vi är noga med att göra inlägg som uppmuntrar till interaktion, till att gilla, kommentera och dela. Detta spelar roll både när det gäller vilka inlägg vi väljer att lägga ut och vilka ämnen vi skriver om, liksom i hur vi formulerar inläggen. Ibland hinns det inte med eller passar sig inte, men få inlägg görs utan att vi tänker på engagemang och räckvidd. Att inte försöka göra varje inlägg som bra som möjligt, kanske bara genom att ändra et ord, känns som ett slöseri.

Djurens Rätts sociala medier-organisation består av huvudansvarig (Peter Nilsson) som förbereder allt innehåll och publicering av inlägg. Sedan finns en grupp som hjälps åt med att hantera de kommentarer och frågor som kommer in om det blir för mycket.

– Jag kan se en fördel i att det är en person som gör det mesta, du får rätt snabbt en magkänsla för vad som är rätt att lägga just den dagen, och du kan relatera till tidigare inlägg och diskussioner.

Djurens Rätt samarbetar inte och har aldrig anlitat någon byrå för hjälp kring sociala medier.

Peter Nilsson ser Facebook och Instagram som organisationens viktigaste sociala medier-kanaler.

– Vi finns egentligen på samtliga, vi försöker se till att skapa ett konto på varje ny kanal som dyker upp, både för att säkra upp vårt varumärke där men också för att se vad det finns för tillväxtpotential. Men idag är Facebook och Instagram de två kanaler som vi prioriterar och lägger mest tid på. Det är där vi har lyckats bäst med det vi försöker göra, och då maximerar vi dessa helt enkelt.

Hur skapar ni content till era sociala medier?
– En hel del genereras av det vi själva gör, genom våra kampanjer och det utåtriktade och politiska arbete som pågår inom organisationen. Annat är omvärldsbevakning, att hålla koll på vilka frågor som är aktuellt och som diskuteras i media, liksom att ha koll på vad liknande organisationer i andra delar av världen arbetar med och vad vi kan plocka upp här i Sverige. Annat är sådant vi själva kommer eller skapar enbart för våra sociala medier. Så en salig blandning egentligen, som vi ser till att passa in i vår form och vårt språk. För vår del är det viktigt att våga lägga tid på att bara surfa runt ibland.

Hur mycket content produceras?
– Vi gör i regel tre inlägg varje dag, det fungerar bra för oss har vi märkt. Så det blir omkring 1 000 inlägg per år totalt. Vi har en plats där vi sparar alla färdiga inlägg, förslag, länkar och idéer så att det alltid finns något att ta av. På gott och ont, utifrån djurens perspektiv, finns det mycket att berätta.

Hur skulle du beskriva er tonalitet i sociala medier?
– På mitt tidigare jobb fanns det en skylt ovanför telefonerna i receptionen där det stod ”Det syns inte att du ler när du pratar i telefon, men det hörs”. Extremt klyschigt, men det stämmer in på sociala medier, jag tycker det märks om det finns ett engagemang bakom inläggen på olika sidor, och förhoppningsvis märks det att detta finns hos oss. Vi strävar efter att vara en positiv röst för djuren, att vara öppna för diskussion och inbjudande i vårt budskap, få kan göra allt man alla kan göra något. Det hoppas vi förmedla och att hela tiden vara medveten om detta i allt vi skriver och gör, samt se till att engagemanget finns där, tror jag bidrar till att skapa och behålla den tonalitet vi vill ha.

Hur mäter ni genomslag och resultat i sociala medier?
– Främst via kanalernas egna verktyg, framförallt Facebook har ett exemplariskt statistikverktyg där det går att få reda på det mesta. Varje vecka tittar vi på vilka inlägg som har gått bra, vilka som har gått mindre bra och drar slutsatser utifrån detta. Och sedan gör vi mer av det som gick bra. Mycket krångligare än så behöver det inte vara.

Peter fortsätter:

– Vi har också bra koll på motsvarande organisationer och jämför hela tiden våra siffror med deras. Det kan vara svårt att relatera till abstrakta mål, att vi ska ha X antal följare ett visst datum är ett mål där många externa faktorer du inte kan kontrollera kan spela som, som att Facebook förändrar sin algoritm eller att hela världen börjar diskutera ett annat ämne. Men om du ser till att din sida presterar bra jämfört med dina närmaste ”konkurrenter” så kommer det gå bra.

Vilket innehåll är det som skapar störst genomslag i era sociala kanaler?
– Generellt är det sådant som sticker ut åt det ena eller andra hållet: väldigt roligt, inspirerande, lärorikt eller hemskt. Och framgångar tycker alla om. Men på gott och ont krävs det att innehållet sticker ut på något sätt, det är något vi alla måste förhålla oss till. Men en organisation ska bara jaga klick heller, det måste fortfarande vara genuint och din röst, annars tror jag det riskerar att slå tillbaka. För vår del kan det innebära att vi väljer vissa ämnen oftare än andra, att vi sparar vissa inlägg till tider på dygnet då vi vet att de får mer spridning, att vi formulerar inläggen på ett visst sätt och att vi ser till att ha med en tydlig call to action. Enkla saker egentligen.

Vilka sociala medier-verktyg använder ni er av?
Vi använder inga verktyg och har egentligen aldrig gjort det. Vi har provat en del men inte hittat något som jag tycker ger oss en fördel jämfört med att arbeta direkt med till exempel Facebook och Instagram. Det finns säkert tjänster som är kan hjälpa till, men för oss har det fungerat lika bra utan.

Vilken roll spelar rörlig bild idag på sociala medier?
– Rörliga bilder är på väg att ta över, det är de flesta överens om. Men jag tycker fortfarande att innehållet är det viktigast. Rörligt material blir inte fantastiskt bara för att det är rörligt så länge det inte berättar något som berör. Ibland kanske en bild eller en text fungerar bättre. Så även om rörligt är viktigt och fortsätter bli viktigare så gäller fortfarande att Content is King.

Vilka trender på sociala medier anser du är viktiga att haka på?
Här tror jag det är viktigt att bestämmas sig för ambitionen med sidan eller kontot, vad vill du eller ni uppnå, vilka vill ni vara? Utifrån detta blir det troligen tydligt vad som är viktigt för er att haka på. Trender kommer och går, ett tag skulle alla ha omröstningar med emojis på Facebook, sedan gjorde alla filmer som såg likadana ut, men det är inte säkert att detta hjälper er. Det är absolut viktigt att vara nyfiken, att prova och utvärdera – och är du snabb och ligger i framkant kring något kan du vinna stora fördelar, Djurens Rätt var t.ex. väldigt tidiga med att inse styrkan i Facebook jämfört med de flesta andra organisationer. Men haka inte på ”bara för att”.

Hur ser ni på Snapchat?
Snapchat är en kanal där vi kan göra betydligt mer än vad vi gör. Vi har fram till nu använt det som en kanal där våra aktiva medlemmar har berättat om sin vardag, som ett behind-the-scenes-alternativ till våra andra kanaler. Om vi ska fortsätta med detta eller använda den på något annat sätt har vi inte bestämt. Kanske når vi många Snapchat-användarna via Instagram? Vi får se. Men generellt tror jag det är bättre att göra några kanaler väldigt bra än att vara halvbra i alla.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...