Det kan tyckas som om Hövding är leverantör av avancerade krockkudde-hjälmar. Men bolaget har så många fler möjligheter. Detta funderar Hövdings vd Fredrik Carling en hel del på. Välkommen till den åttonde delen artikelserien AFFÄRER & DIGITALISERING där Beaconomist och Sofigate ger sig ut i Norden för att se hur de största företagen och organisationerna jobbar med digitalisering som gör skillnad. Som vanligt kommenterar Sofigates experter artikeln.
Hövding har just lyckats ordna ett samarbetsavtal med den trendsättande kedjan Cycle Republic i Storbritannien. Hövdings patenterade luftkuddehjälmar kommer att säljas i butik samt online redan till årets julförsäljning. Hövding har även tidigare försökt komma fram via partners på den brittiska marknaden, men tog hem försäljningen. Då passade Hövding på att göra ett insiktsarbete som ledde fram till det nya avtalet, berättar Hövdings vd Fredrik Carling.
– Vi började kartlägga Storbritannien med ett eget fokus. Vi tittade vilka kundtyper som presterade bra. Sedan gjorde vi en önskelista över partners vi skulle kunna arbeta med.
Hövding kartlade hur olika kundsegment förhöll sig till hjälmarna.
– Vi är lyckligt lottade i att den potentiella kunden till Hövding inte skiljer sig så mycket beroende på marknad. Slutkonsumenten är väldigt likartad, sedan kan det finnas fler eller mindre av dem. Det är lätt att komma fram till att vi ska sälja genom oberoende cykelaffärer. Men tittar vi lite bredare kan vi se att vägen till konsument inte är sådan som den först ser ut utan är mycket mer mångfacetterad än så. I Sverige där hjälmarna är kända handlar det till exempel om försäljningsställen som Naturkompaniet eller NK.
Hövding lanserades 2011 och sedan dess har konsumentundersökningar rullat fram.
– Vi gör årligen återkommande konsumentundersökningar och ställer frågor som berikar vår kunskap om konsumenterna. Sedan pratar vi kontinuerligt med konsumenter via sociala medier. Vi pratar med handlarna, så vi får de lite mer mjuka värdena som vi kan bygga på den ryggrad vi har i grunden.
Ni kommer in i en struktur som är väldigt gammaldags i en tid där allt är digitalt? Kan ni gå in rakt in eller är det fortfarande väldigt traditionsbundet i cykelsvängen?
– Det finns ju andra branscher som har förflyttat sig något snabbare än vad cykelbranschen har gjort. Men vi ser ändå att många Hövdingar köps online och en del då via våra partners. Och det är viktigt för tillgängligheten. För tre år sedan i Sverige så var den fysiska närvaron viktig. Det räckte inte för kunderna att bli triggade online. Det behövdes en fysisk bekräftelse i tillägg. Konsumenterna behövde ha sett hjälmen, prata med personal och prova den. Nu har vi nått den platsen där många känner till hjälmen och kanske har vänner som använder den. Då är det inga problem att köpa hjälmen online.
Hur tänker ni kring digitalisering?
– Jag har två tankar kring det. Den ena är att det finns många branscher som behöver till exempel internet of things för en injektion och för att förnya produkterna. Det handlar egentligen inte om en tidsresa utan om att det behövs läggas till något nytt till produkterna för att de har sett likadana ut under lång tid eller att bolaget uppfattas så. Digitaliseringen kan vara facetten som ger mer energi till en produkt eller segment. Det har inte vi lika stort behov av. Vår produkt har i sig redan en väldigt hög energi och är innovativ av bara tusan. Men även med det sagt, ser vi hur internet of things kommer att kunna vara en del av även vår produkt. Vi ser möjligheter till en bredare produkt som i förlängningen kan göra mer än i dag. Det kan vara enkla saker som att påminna cyklisterna om batteritid eller avancerade funktioner som hjälper cyklister i sin vardag med hur de kan cykla på ett säkert och effektivt sätt. Med cyklisternas tillåtelse kan vi samla och strömma en otrolig mängd information, kring till exempel infrastruktur och stadsplanering. Nästa generation Hövding kommer vi att koppla upp.
När ni kopplar upp produkterna, ser ni möjligheter att transformera företaget och leverera tjänster på andra plan?
– Det är lite det vi hoppas på. Hövding levererar ’reaktiv säkerhet för cyklister’. När olyckan väl är framme så lovar vi att skydda cyklisterna på ett överlägset sätt. Vi kan tänka oss att vi fortsätter med det men på ett ännu bättre sätt. Samtidigt vill vi till exempel se om vi kan hjälpa cyklister att förhindra olyckor. Det är något vi arbetar nu och som möjliggörs av att vi kopplar upp produkten.
Har ni några andra utvecklingsprojekt som du kan berätta om?
– Nej. Men jag kan uttrycka mig så här att marknaden ser ju Hövding som ett cykelhjälmsföretag någonstans och att vi har en innovativ produkt för cyklister. Det är inte alltid så jag ser bolaget utan jag ser det som ett bolag som sysslar med bärbar airbag-teknik. Och då öppnar sig ju så klart möjligheter bortom att bara vara en hjälm för cyklister. Men vilka områden exakt vi forskar kring vill jag inte säga så mycket om ännu.
Thule grundades 1942 och växte genom att sälja takräcken. I dag är företaget en global koncern som säljer transportlösningar. Frågan är om Hövding ser en liknande utveckling?
– Det är vår vardag, vi lär oss hela tiden. Det vi var igår är inte nödvändigtvis det vi är i morgon. Vi känner att vi har ett grundkoncept som vi har patent på och som vi kan och som vi vet hur man utvecklar och tillverkar. Vi har vår kärnverksamhet. Utöver det är jag väldigt öppen för att inom rim och reson vara väldigt öppen inför vad som ska bli av det.
Har ni konkurrens, behöver ni vara disruptiva?
– En direkt konkurrent är förhållandevis avlägsen. Än så länge. Det säger jag med bakgrund av den patentportfölj vi har och att det är en väldigt komplex produkt att utveckla och tillverka. Oavsett konkurrenssituation, behöver man vara på tå och man behöver utveckla sig hela tiden.
Har du någon förebild när du bygger företaget?
– Om man tittar på varumärken har jag alltid varit en Adidas person i stället för en Nike-person. Med Nike handlade det om att vinna och en högre individualism. Adidas var mer lagsporter och mer summan av ihopkopplade individer. Om man ska bygga ett företag behöver man. Jag tror att om man ska bygga företag långsiktigt ska man företag med styrkan av den samlade massan, snarare än några Zlatan.
SOFIGATE KOMMENTERAR

Erik Hedlund
Erik Hedlund, Business Technology Analyst:
”Hövding har en unik position att gå vidare från att tillverka en ”airbag-hjälm” till att bli ett säkerhetsföretag för cyklister. Att gå från att vara där när olyckan sker till att se till att olyckan aldrig händer. Teknik som kan hjälpa cyklister att cykla säkrare finns redan idag, och det finns möjligheter att både integrera dessa i hjälmen, eller bredda sortimentet med ytterligare säkerhetsprodukter. Radarvarnare för cyklar som varnar om du håller på att bli omkörd eller någon ligger nära bakom dig finns redan idag, tänk om den funktionaliteten fanns inbyggd i hjälmen och kunde varna dig om en bil plötsligt kommer för nära.
Möjligheterna att bygga in IoT i alla delar av en cykel och samla data på samma ställe ger ytterligare möjligheter. Hövding kan vara navet för att mäta lufttrycket i däcken, hastigheten, positionen och hur långt man färdats. Allt lättillgängligt för cyklisten genom sin smartphone.
En uppkopplad Hövding skulle också kunna användas på en mängd olika sätt sida för att förbättra säkerheten för cyklister. Hövding skulle kunna matcha cyklistens position mot olycksstatistik och varna när cyklisten närmar sig en särskilt farlig korsning, den skulle kunna hjälpa till vid planering av nya cykelbanor och hjälpa cyklisten att hitta bästa och säkraste vägen dit de ska.”
Fredrik Olsson, Business Technology Director:
”Produkter som hanterar fysisk säkerhet kopplas upp mer och mer. Att det sker är mer eller mindre självklart med tanke på alla fördelar, men samtidigt som uppkoppling ökar den fysiska säkerheten så minskar it-säkerheten.
I uppkopplade produkter vill man av naturliga skäl ha så enkla och billiga lösningar som möjligt, vilket gör att it-säkerhetsaspekter ofta prioriteras bort. Just därför riskerar den typ av uppkopplade produkter att vara enkla mål för cyberkriminalitet. Inte för att kanske produkten i sig skulle vara ett intressant mål, utan för att man därifrån kan komma åt andra och mer intressanta mål. För att minska dessa risker, så lagstiftade man i september om detta i Kalifornien.
Där måste, från och med 1 januari 2020, alla uppkopplade produkter uppfylla vissa it-säkerhetskrav. I korthet går lagen ut på att alla uppkopplade produkter måste ha ’rimlig’ säkerhet. ”Rimliga” säkerhetsfunktioner är de som är:
- lämpliga för produktens funktion.
- lämpliga avseende den typ av data som behandlas.
- utvecklade för att skydda produkten och dess data från intrång.
Exakt vad ”rimlig” betyder i sammanhanget är inte helt klart, men exempel är att alla produkter inte längre får ha ett generiskt lösenord.
Det är rimligt att anta att lagen i Kalifornien också kommer att påverka uppkopplade produkter runt om i världen. När man i Kalifornien införde strängare lagar om utsläpp för bilar, så fick det snabbt påverkan på bilindustrin runt om i världen. Det är tidigt att uttala sig, men man kan tänka sig ett liknande scenario med uppkopplade produkter eftersom tillverkare knappast vill ha separata produkter för Kalifornien.”

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...