Teknikkonsulterna ÅF, Ramböll, WSP och Sweco omsätter mångmiljardbelopp på konsulting som till allt större del har med digitalisering att göra. Här ger de sin bild över digitala affärer.

JONAS LARSSON, CHEF FÖR M&A OCH AFFÄRSUTVECKLING PÅ ÅF OCH ELIN EDELSTRÖM, KOMMUNIKATIONSCHEF FÖR DIGITAL SOLUTIONS PÅ ÅF

I stora drag – vad gör ÅF inom digitalisering?
”Vi lever i en global värld där det som sker på en kant påverkar en annan. ÅF är en digital front runner så till vida att vi sitter i alla delar av vår leverans av det digitala erbjudandet. Globaliseringen och urbaniseringen ställer enorma krav på effektiviteten i samhället, på företag, naturresurser, energi, logistik som i sin tur har klara bäringar på hållbarhet och miljö”, skriver Jonas Larsson och Elin Edelström i ett mejl till Beaconomist.

”Alla aktörer vill att användarna ska addera tjänster, prenumerera på tjänster och konsumera digitalt. Ska fler och fler människor bo på en liten yta i en stad måste allt fungera smidigare och mer effektivt och bli smartare. Vi måste på alla sätt använda våra system mer effektivt”.

Jonas Larsson och Elin Edelström utvecklar:

”När fler sektorer i näringslivet växer ihop har ÅF domänkunskap, processkunskap och utvecklingskompetens inom alla delar av digitalisering, till exempel i form av utveckling av produktionssystem, byggnader och infrastruktur eller nästa generations energisystem, transport och logistiklösningar och så vidare. Det skiljer oss från våra konkurrenter”.

”Alla kan ha den senaste generationens teknik, men förstår man inte hur den ska användas, blir digitaliseringen en kostnad. Många lägger extra kostnad på att digitalisera, men har inte säkerställt att få ut effekterna av det. ÅF sitter på den tydliga digitala nyckeln inom respektive bransch. Vi driver specifika projekt som Digital tvilling och digital comissioning mot processindustri, där ÅF skapar underlag för faktabaserade beslut i hela produktionskedjan och till att kunna förutspå produktionskedjan”.

Nästa etapp är att få in artificiell intelligens som beslutsstöd och beslutsfattande i kedjan.

”Autonomous drive inom fordonsindustri och en lång rad MES-projekt mot de flesta typer av tillverkningsindustrin. Industri 4.0 får också allt större genomslag och vi ser ett tydligt ökat intresse för hög automatiserad och robotiserad produktion integrerat med olika industricloud-lösningar”.

”Generellt ser vi att kopplingen verksamhets- och processkunskap tillsammans med tung kompetens inom digitalisering gör oss relevanta”.

Hur utvecklas er så kallade digitala affär?
”Vi ser en snabb ökning inom det digitala. Den växer ungefär dubbelt så fort som vår övriga affär i nuläget. Fler och fler kunder kontaktar oss i tidiga skeden för att få hjälp med att förhålla sig till de möjligheter som den nya tekniken innebär. Till exempel – hur ska man kunna skapa värden genom ökad användning av digital tvilling? Är det värt att investera de pengar som krävs – vad blir avkastningen och vilka vägval skall man göra?”

Hur kommer er digitala affär utvecklas inom de närmaste åren?
”ÅF kommer inte att ha något tjänsteerbjudande som inte innehåller en digital del. I alla segment vi verkar kommer vi fortsätta utveckla vårt digitala erbjudande, det är en viktig nyckel till de nya affärerna. Allt går inte att digitalisera, så det är extremt viktigt att ha kopplingen och förstå den analoga världen”.

Hur stor andel av er försäljning kan sägas ha kopplingar till digital utveckling?
”I nuläget cirka 25 procent”.

Kan ni berätta lite om hur ni organiserar er i affärsområden kring digitalisering och den digitala affären?
”Vi har en stor och stark digitaliseringsdivision. Vi har valt att sätta kärnan i vårt digitala erbjudande avseende digitalisering och utveckling av digitala plattformar i en division, Digital solutions. Det ger oss det fokus vi behöver för att kunna hantera stora rena digitala projekt. Utöver detta finns digitala enheter med bransch och processinriktning inbäddade som en naturlig del av de övriga affärsområdena på ÅF – det ger oss det integrerade värdeerbjudande. Detta ger oss stora fördelar i den snabba omställning som sker”.

Totalt har ÅF cirka 1800 konsulter som primärt jobbar med digitala delar i ÅFs leverans.

”ÅF kommer i framtiden inte ha erbjudanden som inte har antingen tagits fram i digitala miljöer eller som är digitala”.

Hur aktuellt är det att förvärva digitalbyråer? Har ni egna företag som jobbar med dessa saker? Hur ser planerna ut?
”En viktig del av ÅFs tillväxtstrategi är förvärv. Eftersom en högprioriterad del av ÅFs utveckling kommer att ske inom det digitala är förvärv av digital kompetens extra viktigt. Vi kommer definitivt fortsätta förvärva bolag, exempelvis Inuse – user experience, eller Digifex – experter på CGI”.

”Vi ser att ÅFs plattform lämpar sig väl för att nyttjas för en konsolidering av marknaden när det gäller exempelvis industrins digitalisering och Smart Cities”.

NIKLAS SÖRENSEN, VD FÖR RAMBÖLL SVERIGE

I stora drag – vad gör ni inom digitalisering?
”Vi ser digitalisering som ett verb och inte som ett substantiv. Det är något vi behöver förhålla oss till i allt vi gör och inte enbart som enskilda händelser och aktiviteter. Vi ser det som en möjlighet till utveckling och värdeskapande för kunder och samhälle. Vi vill använda digitalisering som ett sätt att inkludera och föra dialog med kunder i syfte att förstå deras verkliga behov”, skriver Niklas Sörensen i ett mejl till Beaconomist.

Har du några konkreta exempel på vad ni gör inom området?
”Vi jobbar med digitaliseringen ur flera olika perspektiv, vårt eget arbetssätt, vårt erbjudande och hur vi jobbar med innovation. Både i vår svenska verksamhet och koncernövergripande driver vi automatiseringsinitiativ i syfte att effektivisera vår egen verksamhet, ställa om mot att bli mer datadrivna för att leverera nya produkter/tjänster och jobbar systematiskt med idégenerering i en koncerngemensam ’innovation accelerator’”.

Niklas Sörensen fortsätter:

”För oss är medskapande ett centralt begrepp. Ingen kommer att kunna göra allting själv. Vi behöver samarbeta mer med andra branscher och aktörer inom vår egen. Detta var också temat på Nordic Buildtech Day som vi nyligen bjöd in till på Epicenter i Stockholm”.

Hur utvecklas er så kallade digitala affär?
”Vi jobbar med teknik för människor. Vår utgångspunkt är alltid det värde tekniken skapar för individ, företag och samhälle. För oss handlar digitalisering om att ställa om vår kärnaffär över tid för att fortsätta skapa värde och därmed förbli relevanta och attraktiva. Men det handlar inte bara om att digitalisera befintliga tjänster och processer utan också om att se digitala möjligheter på nya områden”.

Hur kommer er digitala affär utvecklas inom de närmaste åren?
”Vi ser till exempel möjlighet att skapa värde för våra kunder genom att först addera kunskap och senare intelligens i olika typer av infrastruktur. På så sätt kan vi hjälpa våra kunder att optimera investeringar i drift och underhåll. Ett annat exempel är att bygga ’digitala tvillingar’ det vill säga en kopia av befintliga objekt i verksamheten som tex. byggnader eller anläggningar för att simulera funktionen så relevant som möjligt. På så sätt kan vi simulera effekterna av insatserna. Detta har man redan jobbat länge med inom industrin”.

Hur stor andel av er försäljning kan sägas ha kopplingar till digital utveckling?
”Det går inte att bryta ut affärer som har digitala kopplingar eftersom vi ser på den digitala utvecklingen som ett förhållningssätt och inte en produkt. Det är dock rätt tydligt att den digitala dimensionen ökar och kommer fortsatt att öka i högre takt”.

Hur organiserar ni er i affärsområden kring digitalisering och den digitala affären?
”Vi ser detta mer som en kulturresa än en teknikresa där det handlar om att ställa om vår kärnaffär över tid. Därför berörs hela vår affärsverksamhet på något sätt. Vi inser att vi behöver addera nya kompetenser och förhållningssätt. Vi vill inspirera våra medarbetare till ett mer utforskande förhållningssätt. Att utgå från ’kundens kund’ och ha mod att göra saker på nya sätt”.

Hur många har ni som jobbar inom detta?
”På Ramböll i Sverige är vi knappt 2 000 medarbetare och i världen drygt 13 000. Alla påverkas av digitaliseringen på olika sätt och därför går det inte att svara på hur många som jobbar med digitalisering”.

Hur aktuellt är det att förvärva digitalbyråer? Har ni egna företag som jobbar med dessa saker? Hur ser planerna ut?
”Vi tror inte att detta bara är en förvärvsresa. För oss handlar det både om att addera nya kompetenser och färdigheter och ha externa samarbetspartners som ligger i absolut framkant”, avslutar Niklas Sörensen.

ARNOLD STIFORS, FÖRSÄLJNINGSCHEF PÅ WSP

I stora drag – vad gör ni inom digitalisering?
”WSP har under de senaste åren befunnit sig i en enorm tillväxt. Vi har rekryterat 1 000 nya medarbetare per år under de senaste åren och i en tillväxtperiod sker också mycket förändring och strukturarbete. Digitalisering har varit en viktig pusselbit i framgången med allt från hur vi rekryterar till att automatisera vissa delar i projekteringen. Till stor del sker digitaliseringen internt och för att skapa effektivitet och kvalitet i verksamheten. Vi har under flertalet år haft stort fokus på BIM (byggnadsinformationsmodellering) vilket ger oss mer data i alla processer, vilket i sin tur skapar möjlighet att automatisera allt fler steg. Exempelvis kan vi när vi tar fram en bro göra vissa beräkningar automatiskt. Skanning är en annan stor del där vi legat i framkant under många års tid. Det handlar om att vi med hjälp av specialbyggda fordon samlar in data längs vägar, järnvägar och sjö/havsbottnar. Det ger oss möjlighet att erbjuda kunderna underlag för att ta rätt beslut inför nya satsningar eller underhåll. I stadsutvecklingsprojekt finns vi också med som rådgivare kring smarta städer men vi stöttar också kommuner som vill använda digitalisering som en möjliggörare för kommande utmaningar som till exempel demografin, stadsutveckling och effektiviseringar. I och med att vi är ett globalt företag har vi tillgång till enorma mängder data som vi nu börjar använda i allt fler steg”, skriver Arnold Stifors i ett mejl till Beaconomist.

Har du några konkreta exempel på vad ni gör inom området?
”I och med att vi har allt mer data i våra 3d-modeller producerar vi färre och färre ’döda’ ritningar. I ett uppdrag nyligen kunde vi samköra ett antal handlingar för att se hur allt hängde ihop. I detta fall hittade vi 300 avvikelser som vi snabbt kunde få koll på. Ett annat exempel var när vi skulle leverera våra handlingar i samband med ett sjukhusuppdrag, där hade vi samgranskning med alla parter digitalt. Det motsvarade 4 000 ritningar. Här hade vi även användning av vr då vi kunde visualisera det byggnaden på helt nytt sätt än med tidigare teknik”.

Ett annat område WSP kollar på är parametrisk design.

”Det vill säga att vi genom den data vi har kan skala upp och skala ner exempelvis en byggnad. Till exempel kan vi enkelt bygga på två våningar i ett hus och alla inmatade förutsättningar kommer med på rätt plats. Inom detta område arbetar vi även med att koppla ihop modelleringen med beräkningarna så lösningen är konstruktionsmässigt verifierad direkt”.

CFD-beräkningar är ett annat exempel.

”Det är ett kraftfullt verktyg som vi använder för att beräkna hur partiklar rör sig i ett rum. Till exempel är detta värdefullt när vi ska sätta upp ventilationen i ett labb eller en operationssal. Genom beräkningarna kan vi optimera energieffektiva lösningar och sätta dem i precis rätt läge, istället för att ta i i överkant, vilket man ofta gör i sådana fall.

"Vi använder också deep learning i form av bildanalys för att bland annat identifiera sprickbildningar, trasiga spårdelar och så vidare, i projekt åt olika offentliga infrastrukturägare”.

Hur kommer er digitala affär utvecklas inom de närmaste åren?
”Vi ser fram emot en generell mognad i branschen där vi kan dra nytta av all den data som vi har i våra modeller. På grund av en allmän omognad och juridiska aspekter levererar vi idag i många fall ”döda” ritningar i pdf-format. Vi vill gärna också utveckla metoderna för att bygga virtuella städer och på så sätt kunna visualisera och testköra en prototyp”.

Arnold Stifors fortsätter:

”Från vår sida kommer vi fortsatt fokusera på att förfina våra metoder och arbeta för en ännu mer effektiv verksamhet. Vi vill också genom vår globala kunskap kunna bidra till insikter och förståelse för hur våra samhällen kan utvecklas och dra nytta av digitaliseringen. Vi har också nyligen sjösatt ett acceleratorprogram, Growspark, där vi vill ta vara på det som sker i startup-världen samtidigt som vi kan bidra med vår kunskap och vårt nätverk. Förhoppningen är att vi både kan hjälpa ett antal aktörer framåt samtidigt som det hjälper oss själva att förstå och nyttja framtidens tekniker på bästa sätt”.

Hur stor andel av er försäljning kan sägas ha kopplingar till digital utveckling?
”Digital utveckling ingår i många av våra uppdrag, så det är svårt att svara på”.

Hur organiserar ni er i affärsområden kring digitalisering och den digitala affären?
”Vi har ingen särskild organisation för just digitalisering utan det ingår i många delar av vår verksamhet”.

Hur många har ni som jobbar inom detta?
”Mycket av vår utveckling sker i projekt vilket gör att många personer bidrar till vår utveckling inom digitaliseringen. På global nivå arbetar cirka 150 personer med vårt digitaliseringsinitiativ”.

Hur aktuellt är det att förvärva digitalbyråer? Har ni egna företag som jobbar med dessa saker? Hur ser planerna ut?
”En bråkdel av vår tillväxt bygger på förvärv, men vi är för den skull inte negativa till rätt förvärv. Globalt förvärvade vi för en tid sedan BIM One som är specialiserat inom BIM”.

ANDREAS GYLLENHAMMAR, HÅLLBARHETSCHEF FÖR AFFÄRSUTVECKLING, OMVÄRLDSANALYS OCH KONCEPTUTVECKLING OCH BJÖRN SKOOGH, IT FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING PÅ SWECO

I stora drag – vad gör ni inom digitalisering?
”Vi på Sweco hjälper våra kunder att optimera, effektivisera och utveckla sina affärer genom de möjligheter som öppnas genom digitalisering och de nya tekniker som växer fram. Det kan handla om att hjälpa våra kunder med rådgivning, it-arkitektur, eller digitalisering och automation av processer. Det intressanta är att den framväxande tekniken, och sättet vi kan förhålla oss till den, ger oss möjlighet att utveckla våra affärer. Begrepp som ar (augmented reality), vr (virtual reality) och maskininlärning är inte längre science fiction – det är en del av de utmaningar vi möter i vår vardag”, skriver Andreas Gyllenhammar och Björn Skoogh, i ett mejl till Beaconomist och lägger till:

”Vår interna resa är minst lika spännande, där våra processer och verktyg utvecklas med anledning av de möjligheter digitaliseringen erbjuder”.

Har du några konkreta exempel på vad ni gör inom området?
”Ett exempel på hur vi på Sweco arbetar med digitalisering är bland annat de digitala tvillingar av fastigheter vi skapar genom abstraktioner av BIM-data och geometrier. Vi gör en förflyttning från filer till ren data och tillgängliggör den på samma sätt som vilken annan affärsdata som helst genom smarta APIer. I kombination med IoT och enade informationsmodeller kan vi därigenom hjälpa våra kunder med både komplexa och enkla utmaningar kopplade till fastigheter och fastighetsdata. Vi hjälper också våra kunder att digitalisera analoga arbetsprocesser, det kan vara allt ifrån appar för inventering till automatisering av manuella arbetsmetoder, eller att med hjälp av digitala verktyg effektivisera planering och underhåll av fastigheter.

Sweco jobbar även med bland annat smarta städer och industrier.

”Det här händer på alla områden”.

Hur utvecklas er så kallade digitala affär?
”Drivkrafterna är både externt och internt orienterade, vilket driver vår egna affärsutveckling, våra verktyg och våra arbetssätt. Det handlar om förändrade krav på marknaden, men också hur vi kan förenkla och förbättra våra egna processer”.

Hur kommer er digitala affär utvecklas inom de närmaste åren?
”Om vi tittar på den utveckling som skett de föregående tio åren med avseende på hur vi kan arbeta med mobildata, stora mängder data, nätverkshastigheter, maskininlärning, ar/vr, IoT, etc. så har vi troligen bara nosat på de möjligheter som öppnas. Kommer att vi att få se mobilitet som en tjänst? Kommer artificiell intelligens, automation och maskininlärning förändra hur vi ser på produktion och arbetsmarknaden? Alla dessa tekniker, och fler därtill, med avseende på exempelvis energi, smarta material, etc, har potentialen att förändra förutsättningarna för mycket av det vi tar för givet idag. Vår digitala affär, i dess bredaste bemärkelse, kommer att följa med i den utvecklingen, och vi ser att utvecklingen bara går snabbare och snabbare”.

Hur stor andel av er försäljning kan sägas ha kopplingar till digital utveckling?
”Digitaliseringen förändrar mycket av det vi gör, då mycket har en koppling till digital utveckling”.

Kan du berätta hur ni organiserar er i affärsområden kring digitalisering?
”Vi nätverkar kring digitalisering i ökad omfattning, både med ett internt fokus och men också med fokus på affärsutveckling”.

Hur många har ni som jobbar inom detta?
”Vi har samlat många konsulter inom verksamhetsområdet it för samhällsutveckling, cirka 220 stycken, men vi har också digitaliseringskompentens inom alla våra andra verksamhetsområden”.

Alexander Mörén
alex@beaconomist.net

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...