VECKANS UX. Netflix visar vägen till att sälja på unikt innehåll snarare än pris och de svenska aktörerna hakar på, noterar Beaconomists Alex Mörén.

I ett samtal med en man som driver cool e-handelsbyrå fick jag en förklaring till varför ordet originalinnehåll dyker upp överallt. Netflix hade House of Cards, Amazon gör Lord of the Rings för 120 miljoner Prime-medlemmar, Audible skriver egna böcker och Youtube gör betal-tv. Den gemensamma nämnaren är digitala aktörer som säljer på unikt innehåll snarare än pris eller katalog.

Netflix omstuvning till filmstudio märktes tydligast och gjorde begreppet originalinnehåll till digitalt household och trenden har spridit sig till Sverige där företagens contentmaskiner går för fullt.

H&M gör sina designersamarbeten och säljer unika produkter och bygger content som vore det ett megaevent. Viaplay lanserade nyligen nya serien Ingen Utan Skuld – tydligt märkt med texten ”a Viaplay Original” och här senast lanserade Readly sin nya kategori Readly Exclusive som består av innehåll som distribueras exklusivt via den digitala magasintjänsten. Samarbetet görs tillsammans med magasinen Auto motor & sport special, IDG-magasinet M3 och Racestripe.

Strategin bygger på att välja bort katalogen eller priset till fördel för det unika innehållet och bygga en ny efterfrågan som leder nya och potentiella kunder till den egna kanalen. Där har data blivit game changern.

”Användardatan berättar vad målgruppen gillar och vill ha och det styr originalinnehållet. Manuset till House of Cards är säkert skrivet av algoritmer än manusförfattare”, säger den coola e-handelskillen till mig.

Men även bland de stora digitala jättarna finns det aktörer som ännu inte hittat sitt originalinnehåll än. Spotify är det självklara exemplet på ett företag som har publiken och kapitaliserar på det men inte tagit sig ur katalog-träsket. Vi på Beaconomist-redaktionen gillar vår musik och pratar gärna fördelar och nackdelar hos en Fender Jazzmaster eller Stratocaster och i ett samtal för ett par år sedan gick ansvariga utgivaren Rolf i gång på ett företag som gjorde datagenererad och algoritm-styrd musik och sedan det dök upp på tal har det känts som det självklara nästa steget för Spotify att ta men hittills är det tyst på den fronten.

Content har erövrat marknadsföringen men det finns ytterst få exempel där innehållets genomslag kan mäta sig med influerarnas Youtube-format eller Netflix nya originalserie. En stor skillnad tycks vara att de rena contentformaten ofta efterliknar redan etablerade programstrukturer och former. Det är resereportage, chefsintervjuer och matlagningsprogram och allt det vi redan sett. Om whiteboarden suddas ren och ordet originalinnehåll får vara brainstormingens början kanske det kan leda till något nytt som målgruppen känner måste konsumeras?

Alex Mörén, redaktör Beaconomist, alex@beaconomist.net

Rolf van den Brink

Jobbar främst med nyheter, reportage och foto och leder det redaktionella arbetet, men ägnar också rejält med tid till den löpande driften av företaget. Har jobbat på Dagens Opinion sedan 2009.

rolf@dagensopinion.se

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...