VECKANS UX. De sociala medier-jättarnas gemensamma push för story-funktionen har förändrat plattformarna till anti-social envägskommunikation, vilket riskerar skapa ett behov hos användarna att söka sig till andra plattformar, anser Beaconomists Alex Mörén.
Sociala medier gjorde samtliga användare till sina egna mediehus sades det förut och det var sant då men inte längre. I dag regerar influerarna och mediehusen de sociala kanalerna och använder dem som vore de envägskommunikation. Men en ännu större förändring har skett och det har lämnat en stor efterfrågan obesvarad.
Sociala medier-kulturen befinner sig i ständig evolution och den har gått från att vara social till envägskommunikation. Den äldre Facebook-användaren, direkt kommen från MSN och Bilddagboken (Dayviews) minns hur vänlistan bestod av vänner och hur kommunikationen var tvåvägs. Så är inte fallet i dag.
Se på storyn och hur den används för att kommunicera till målgrupper. Det går fortfarande att kommunicera med avsändaren men syftet med storyn är ensidig uppdatering och kommunikation.
Allt det ärfine. Men det slog mig att det lämnat en stor efterfrågan obesvarad – nämligen chatten.
Jag skulle planera ett årligt event med några vänner över sociala medier-plattformar häromkvällen när insikten slog mig att det inte längre var enkelt att i grupp kommunicera digitalt. Vi kunde inte hitta en kanal som alla använde, en klagade på Snaps radering av chatt, en hade bojkottat Facebook och en visste inte hur han skulle hitta till Instas chattfunktion. Hur det slutade? Det blev en röra bestående av strökonversationer på diverse plattformar, skärmdumpar från Snap och fula kalkylark från Google. Inte vårt vackraste ögonblick som millenials. Det gick att lösa men det var krångligt och jag insåg att det var en ny känsla jag inte tidigare upplevt gällande sociala medier. Det var ju styrkan i plattformarna en gång i tiden och nu hade det förändrats.
Så varför spelar det någon roll om plattformarna utvecklas till envägskommunikation?
Det spelar roll eftersom efterfrågan fortfarande tycks finnas kvar och det är de nya alternativa sociala medier-kanalerna som tycks plocka upp detta.
I We Are Socials årliga rapport Digital in 2018 framgår vilka sociala medier-kanaler som växer mest. För 2018 växer Whatsapp (30 procent) dubbelt så mycket som Facebook (16) medan Messenger (30) växer i takt med Insta (33) och chattappar som Wechat matchar Facebook i tillväxttakt.
Det tycks därmed finnas kvar en stor efterfrågan på chattfunktionen som de största sociala nätverken försummat till fördel för storyn. Det kan förklaras av det enkla skälet att det är i storyn sponsringen finns och därmed pengarna men kanske finns det en lärdom om att minnas sociala mediernas ursprung för att förstå vilka behov som först gjorde plattformarna stora för att säkra den fortsatta tillväxten.
Alex Mörén
alex@beaconomist.net

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...