Telia vill köpa Bonnier Broadcasting med bland annat TV4 och Cmore för 9 miljarder kronor. Hiskeligt mycket säger en del.  Andra säger att Telia köper ett bolag som inte har haft råd att förlänga de viktiga sporträttigheterna som behövs för att göra kanalerna intressanta för publiken.

Cheferna på TV4 är entusiastiska över affärerna. En del av dem ser möjligheter att göra karriär på ett maffigt börsbolag. Andra hoppas på att arbetet ska löpa på som vanligt, men nu med betydligt fetare redaktionella resurser. Och Telia kommer förstås inte att lägga sig i de redaktionella besluten mer än Bonniers med sina mångåriga utgivartraditioner. En del chefer är nog glada över att TV4s överskott inte längre ska gå till att finansiera olönsamma projekt i Bonnier-koncernen.

Moderater och Socialdemokrater ogillar att statliga Telia kommer över en av landets största tv-kanaler. Staten skulle då få en alltför dominerande ställning givet huvudmannaskapet för public service-kanalerna SVT, UR och SR.

Men låt oss vulgärräkna lite så vi får en hint om vad det handlar om.

Säg att Telia har 5 miljoner kunder i Sverige.
Säg att vi räknar av affären på fem år, längre än så kan ingen se.
Då får vi fram att att Telia betalar 30 kronor per kund per månad för möjligheten att erbjuda ett ganska kraftfullt mervärde i form av tv-underhållning och nyheter.

* Hur mycket lättare blir det att sälja Telia-abonnemang med TV4s innehåll?

* Vad kostar det att dela ut en kundtidning till folk?

* Eller bjuda på en app?

Affären tycks ganska rimlig, ur Telias perspektiv.

Slipper TV4s redaktioner ett klåfingrigt Telia petande i den redaktionella friheten?

Det vete katten. Det är ju inte Telias affärsidé att bjuda på Kalla Fakta. Telia lär väl sätta upp lite KPIer och komma fram till att Nyheter och samhällsmagasin inte är en kioskis bland de yngre användare. Och, ja här kommer vi till en svag punkt i affären. När Telia tar över, nåja, TV4, ärver Telia orsaken till Bonniers gråa hår. Alla som vill tjäna pengar rörligt material möter en hänsynslös konkurrens från plattformar som Youtube och Netflix. Det gäller inte minst de yngre användarna, framtidens Telia-kunder.

Då infaller den stora frågan: På vilka andra sätt hade Telia kunnat stärka relationen till befintliga kunder och ökat preferensen bland de yngre för drygt 9 miljarder kronor?

Rolf van den Brink, ansvarig utgivare
rolf@beaconomist.net

Alex Mörén

Biträdande redaktör och reporter

alex@dagensopinion.se

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...