Det norrländska it-konsultbolaget CoreIT startar dotterbolaget CoreIT Svealand med huvudkontor i Stockholm. Den nyrekryterade vdn Peter Bäckman berättar om det nya bolagets ambitioner.

Örnsköldsvikbaserade CoreIT har vuxit att bli en av Västernorrlands största it-konsulter och redovisade en omsättning om 89 miljoner kronor 2017 (brutet augusti) och ett rörelseresultat på 11 miljoner kronor.

Nu expanderar företaget till Stockholm och Svealandsregionen genom det nystartade bolaget CoreIT Svealand som från 1 mars öppnat upp dörrarna för kunderna.

Den nyrekryterade vdn Peter Bäckman, tidigare vd för Ironstone, ska driva dotterbolaget på plats. När Beaconomist ringer honom spricker rösten av vårförkylningen, konversationen flyttas till mejl.

”I Svealand ingår en del intressanta områden, och inte minst Mälardalen med omnejd. När nu fönstret öppnade sig tog vi tillfället i akt. Vi hoppas att våra befintliga kunder i området skall känna att vi är närmare dem nu samt att andra företag som vill få en stabil och trygg partner gillar vår expansion”, skriver Peter Bäckman.

Hur ser efterfrågan ut i Svealand?
”Vi vet att efterfrågan kring digitalisering och kvalitet är stor. Man kan tro att Svealand, framförallt i Stockholmsområdet är överetablerat, men vi vet att många företag vill få en partner snarare än en leverantör där vi kan träda in och agera som kundens it-avdelning. Efterfrågan på leverantörer som kan ta ett helhetsansvar är stort.

CoreIT Svealand kommer initialt rikta sig till mindre och mellanstora företag samt offentlig sektor.

”CoreIT sitter med kompetens från större organisationer, som till exempel Fenix Outdoor-koncernen med sina cirka 2 000 anställda spridda över olika tidszoner, till den lokala entreprenören med ett 30-tal anställda. Allt handlar om att vara lyhörd och kunna leverera en kundanpassad lösning där vi står för helheten och tar ansvar för vad kunden behöver. Detta då oavsett om lösningen bygger på teknik stående hos kund eller om den förses från våra tjänster alternativt molntjänster såsom O365 eller Azure.

”Vidare har vi ett egenutvecklat system för att stötta företag och organisationer att hantera nyrekryterings- och avrekryteringsprocessen samt allt däremellan gällande behörighetshantering.

Vad ska ni erbjuda kunderna?
”Microsoft molnlösningar i kombination av CoreITs egna molnlösningar kopplat till en Service desk i världsklass samt en stor portion systemutveckling till det. Vi har utveckling på stora industriföretag, där IoT är en viktig del av tillvaron för våra kunders kund.

Peter Bäckman fortsätter:

”Ser vi till våra infrastrukturtjänster blir de mer ’smör och bröd’ där allt skall fungera, till detta adderar vi vår kompetens inom systemutveckling. Vi skiljer oss dessutom från andra genom att vi stöttar våra kunder med drift, förvaltning och support på de system vi utvecklar. Traditionellt har CoreIT gjort detta i egen regi, men i samband med tillskottet av Svealand ser vi även möjligheterna att dra nytta av Microsofts infrastruktur och strategiskt arbete med kunden”.

Hur ser er marknadsposition ut i Svealand från start?
”Marknadspositionen i Svealand kommer initialt adressera lokala företag runt Storstockholm, med expansionsplaner för Mälardalen, Värmland och Dalarna efter etableringen”.

Vilka blir era största konkurrenter?
”Med den mix vi har kring infrastruktur, service desk och systemutveckling har vi kollegor inom varje område, men det är få som hjälper kunden med helheten av it-drift samt digitalisering och utveckling av sin verksamhet”.

Peter Bäckman lägger till:

”Men det är också vanligt att vi kliver in i ett samarbete med kollegor i branschen där vi avgränsar våra respektive deras ansvarsområden hos kunden. Vi har till exempel en egen webbavdelning som stöttar våra kunder med webbdesign, webbmastertjänst och närvaro på sociala medier. Eller tvärtom, kunden vill behålla sin webbpartner men vi tar ansvar för allt övrigt it-stöd.

CoreIT omsatte 89 miljoner kronor 2017 senaste räkenskapsåret. Är målsättningen att nå en motsvarande omsättning på kontoret i Svealand?
”Initialt kommer rekryteringen bli aggressiv, samtidigt är det viktigt att ha balans i affären, siktet på Svealand är att växa sig hälften så stora som Västernorrland, i och med att vi har det mesta på plats där”.

Hur ska ni växa organisatorisk på det nya kontoret?
”Vi söker de som är teknisk begåvade inom Microsoft Infrastruktur, och speciellt de med molnbakgrund. Men för att kunna stötta våra kunder, även i supportfrågorna, så rekryterar vi on site drift. Kundfokus och tekniskt kunnande är det primära.

Vad ska kontoret omsätta år ett?
”Vi väljer att ligga lågt med våra interna siffror, men vi ser nånstans runt 12-15 miljoner kronor, både egenproducerade tjänster och leverantörsproducerade tjänster, med förändringsprojekt och utveckling runt det”.

Hur ser treårsplanen ut?
”Vi har som plan att leverera tjänster i hela Svealand, så det kan det förekomma etablering av mindre kontor ute i Sveland för kundnära projekt, support, och när vi satt våran initiala plan, och därefter tar beslut om fas två, så är det korta svaret, sälj, kvalitet och kundfokus. Den skall stegvis stegras från de 12-15 miljonerna och gradvis minska behovet av att anställa fler om det inte är i supportkedjan”.

Nu är ni igång – Vad är nästa steg?
”Nästa steg är givetvis att ge våra redan befintliga kunder en mer lokal leverans samt att göra oss mer kända på den lokala marknaden. Vi har it-fabriken igång sedan länge och vill nu hitta rätt matchning i kunder som vill utveckla sin affär och kvalitet tillsammans med oss som partner".