VECKANS UX. Företagens content-webbserier på Youtube efterliknar allt mer tv-serierna, anser Beaconomists Alex Mörén.
I skrivande stund har de nya content-webbserierna Det stora utbytet (Nibe) eller SOS Glöm inte att komma ihåg (SOS Alarm) ännu inte lanserats. Webbserierna kommer att köras ut inom kort på organisationernas egna kanaler samt på Youtube, men redan nu går det att få en förhandstitt. En liten teaser. En trailer helt enkelt, till respektive serie. Till reklam. Eller ja, content.
För inte länge sedan började filmvärlden introducera trailers för trailers. Ett sätt att hajpa upp en non-happening som väcker engagemang hos publiken – både positivt och negativt. Content-webbserierna har under mognadsperioden undvikit sådant och istället följt streamingtjänsternas publiceringsstrategi – har du digitalt innehåll redo – publicera det då.
Streamingtjänster som Netflix och Cmore har länge arbetat på det här sättet – Inte komplicerat en premiär med trailers eller en förlängd marknadsföringskampanj innan lansering. Så funkade det till alldeles nyligen när även dessa digitala streamingtjänster inte bemödade sig sådant som inte ligger i den digitala tittarens natur – att behöva vänta.
Nu har streamingtjänsterna gått vidare från denna strategi och närmar sig alltjämt identiteter som påminner om de film- och mediebolag de en gång störtade. Ungefär på samma sätt som Klarna närmar sig den traditionella bankidentiteten, men i digital skepnad.
Något mer överraskande är att content-webbserierna nu börjar närma sig den traditionella underhållningsserien, i det att företagen lanserar trailers till sina contentkampanjer.
På Youtube har SOS Alarms trailer för webbserien Glöm inte att komma ihåg 212 000 visningar inom loppet av veckan och inför den digitala premiären 28 februari.
För streamingtjänsterna och Klarna är efterapandet av föregångarna en besvikelse. Det bör upplevas motsträvande och går inte hand i hand med startup-andan som regerar den digitala utvecklingen.
Men för content-webbserierna är efterapandet något mycket mer positivt.
Content-webbseriernas föregångare är den traditionella reklamfilmen eller b2b-bloggen på företagets hemsida. Det är inte dessa format contentwebbserierna efterliknar med sina trailers. De positionerar sig istället i samma kategori som film- och tv-produktioner vi är vana att konsumera i underhållningssyfte och därmed skapas ytterligare en brygga för contentbranschen att identifiera sig med innehåll som ska kunna konsumeras och kännas äkta, utan att användaren behöver oroa sig för någon störande varumärkeskoppling.
Det kan tyckas vara en liten funktion som inte tillför något till det faktiska formatet – vilket det inte gör. Men dessa trailers bör påverka hur användarna kategoriserar det content de förhandstittat på. Trailers har alltid varit kopplat till underhållningscontent och när SOS Alarm och Nibe använder sig av trailers skapas en naturlig association mellan användaren och det content organisationerna skapat och innehållet närmar sig grundidén av vad content egentligen ska vara.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...