VECKANS UX. ”Teknikproblem är inget nytt för gemene HBO Nordic-abonnent, inte heller är kommentarshetsen mot HBO Nordic på Facebook sällsam. Så varför strömmar konsumenterna fortsatt till den undermåliga plattformen?” Detta undrar Beaconomists Alex Mörén i Veckans UX.
”Game of Thrones krånglar på HBO – folk rasar”. Känns rubriken bekant? Antagligen mer än vad den borde göra. Rubriken publicerades tillsammans med en artikel på Aftonbladet.se 25 april 2016.
”Stora problem för HBO under måndagskvällen”. Så skrev Aftonbladet i måndags 14 augusti 2017 när det senaste avsnittet av HBOs världsledande tv-serie Game of Thrones släpptes på den nordiska plattformen HBO Nordic. Trots det är det Game of Thrones som regerar sociala kanaler just nu och så även analoga omnämningar som ”jag har inte sett nattens avsnitt än, så säg inget”, till mina egna där jag försöker övertala Dagens Opinions chefredaktör om att släppa Skam för en kväll och istället kolla på maktkamp i fantasivärld ”Alltså, det är inte bara drakar och naket och det spelar ingen roll om HBO Nordic hackar, du måste se”.
Till skillnad från konkurrenter som Netflix och Viaplay tycks HBO Nordic inte lägga krutet på kundupplevelser. På plattformen ges ingen möjligheten att skapa en smart profil som hjälper användaren genom tittandet, kommer ihåg beteendet eller ger personliga tips. Utöver detta möts användaren ofta av felmeddelanden, långa laddningstider, hackig bild och krascher.
Teknikproblem är inget nytt för gemene HBO Nordic-abonnent, inte heller är kommentarshetsen mot HBO Nordic på Facebook sällsam. Så varför strömmar konsumenterna fortsatt till den undermåliga plattformen?
När Netflix introducerades i Sverige så var det med samma UX- och kod som redan användes av Netflix i USA. När HBO skulle distribuera sitt innehåll i Sverige och norden lanserade företaget en separat ott-tjänst, en fristående teknisk tjänst som inte levererades av amerikanska HBO. Vilken roll det spelade i slutprodukten vet vi inte med säkerhet men tech-budgeten för de amerikanska tjänsterna kan tänkas överstiga separata nordiska budgetar.
När Viaplays teknikchef Kaj af Kleen medverkade i Beaconomist i våras berättade han passionerat om Viaplays 200 utvecklare med inget annat i fokus än användarupplevelsen. I intervjun berättade han om hur Viaplay utsågs till årets bästa streamingtjänst både 2015 och 2016 och hans egen motivering var att Viaplay helt enkelt hade en grym produkt. Men om välutvecklad UX och teknik är definition av en bra streamingtjänst, hör HBO Nordic inte hemma bland de stora aktörerna på marknaden. Men HBO Nordic finns ju där och verkar bland jättarna. HBO Nordic har nämligen något som Viaplays 200 utvecklare inte kan generera, nämligen överlägset content.
I detta nummer av Beaconomist medverkar Acasts sverigechef Maryam Ghahremani, som precis som Kaj af Kleen, passionerat berättar om sin plattforms tekniska hjärta och dess konkurrenskraft. Efter intervjun frågade jag Maryam varför HBO Nordic kommer undan med en undermålig tjänst. Ur ett personligt perspektiv anser hon att hon kan leva med lite UX-strul så länge hon får se innehållet hon vill se. Precis som jag är hon beslutsam att se förbi tech-strul för att konsumera innehållet.
Content is king, som vi säger hela tiden. Jag är villig att att ta det ett steg längre.
Frågan om hur långt HBO Nordic kan utforska smärtgränsen i begreppet content is king kommer inte besvaras så länge det inte finns någon film- och serie-plattform som erbjuder alltet Spotify erbjuder musik-lyssnarna. I USA är Netflix ett fenomen, likt Spotify, för att utbudet är enormt och kan liknas vid alltet. I Sverige är Netflix film- och serie-utbud smalare och enbart en konkurrent bland flera och därför finner vi oss konsumenter vid att stirra oss hypnotiserade vid HBO Nordics laddningssymbol i väntan på drakar och järntronen. Så länge HBO Nordic levererar de serier vi allra helst vill se så kommer vi inte enbart motvilligt låta våra abonnemang fortskrida utan även vara en slav inför dem, samtidigt som HBO Nordic slipper undan det värsta av den tekniska konkurrenspress som Viaplay, Netflix och till viss del även Acast valt att omfamna. Det är i detta vridna limbo tittaren och HBO Nordic befinner sig.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...