Under våren anslöt sig Nansen-legenden Martin Edenström till managementkonsulten Capgemini för att utveckla dess nordiska digitala erbjudande. Hösten rivstartartar med flera tunga förvärv bland managementkonsulterna och för Beaconomist bekänner Martin Edenström lite färg.
De senaste veckorna har managementkonsulter köpt kreativa byråer, Deloitte köpte Acne, Acando Daytona. Hur tänker ni kring det?
– Vi har gjort motsvarande affärer för flera år sedan. I Frankrike köpte vi byrån Backelite som nu finns i ett 50-tal länder. Vi har tre kontor bara i Sverige och ytterligare några i Norge. Den här trenden har vi tagit till oss. Det är vad som efterfrågas på högsta ledningsnivån (hos uppdragsgivarna) där vi redan sitter och ger råd till våra största strategiska kunder. Uppdragsgivarna vill prata med de här människorna (på Backelite) och ta del av deras kunskap. Trenden har tagit sig hela vägen till högsta ledningsnivå. Därför är det rätt väg att ta, tycker även vi, säger Martin Edenström.
Vilka typer av kompetenser frågar uppdragsgivarna efter?
– Mycket kring tjänstedesign, att förstå processerna, varför det ska vara en app, ett gränssnitt, en tjänst en Tesla. Det kan vara frågor som ’varför är knapparna så stora’, eller ’varför ska tjänsten prata i stället för att visa något visuellt?’. Metodiken för ett ändamål ger en helt ny typ av aha-upplevelser, som våra uppdragsgivare inser är vad de har saknat tidigare och att de har jobbat på felaktiga sätt.
Ska managementkonsulterna verkligen leverera den typen av rådgivning?
– Vi har de största aktörerna inom bank och offentlig sektor och konsumentföretag. De efterfrågar det. Vi har tidigare inte kunnat anställa de bästa, men det gör vi nu genom förvärvet.
Hur gifter man ihop den traditionella managementrådgivningsaffären med den nya, digitala typen av tjänsteutveckling?
– Det är mitt jobb på Capgemini. Vi jobbar med flera av de största aktörerna inom offentlig sektor, de är intresserade av Salesforce, Pega och Adobe. Vad ska Arbetsförmedlingen göra om fem år när gig-ekonomin (delningsekonomin) tar över? Då måste också de erbjuda de bästa tjänsterna, jobba med de bäst verktygen och de har därför de en mer öppen attityd för att jobba med de bästa produkterna som finns i världen. Att knyta ihop det behovet, tillsammans med gränssnittskunskapen med Backelites och vår finska byrå Ideans erbjudanden, det är vad vi jobbar med.
Tittar ni på ytterligare förvärv eller nya typer av samarbeten?
– Jag har blivit kontaktad av några sedan jag började på det här jobbet. Det finns mycket som är till salu 2017 och som vi inte kände till. Det finns förvärv att göra om inte Nordkorea sätter stopp för det.
En del säger att digital tjänsteutveckling är det mest attraktiva. Andra säger kreativitet. Vad behöver ni fylla på med?
– Vi hör mycket om startups när de gör en break trough. Men det handlar inte om att de öppnar kontor eller om pengarna de tar in utan om samarbetena. Som att Swedbank går in och blir delägare, man får ett partnerskap eller Mastercard går in och backar upp. Vi har vårt kitt med våra strategiska kunder som vi har jobbat med i 10-20 år. Där kan vi hjälpa startups med att hitta den kopplingen.
Så ni agerar mäklare mellan startups och era stora kunder?
– Vi upplåter en stor del av vår tid till att låta startups ta del av vårt erbjudande inom managementrådgivning. Startup-företagen utmanar våra stora kunder, men det är när börjar samarbeta som vi (allmänheten) hört talas om dem.
Hur ser affären ut?
– Våra kunder har börjat bli delägare i startup-företagen och där har vi varit något delaktiga.
Hur utvecklas marknaden för digital transformation, börjar det bli klart?
– Jag hoppas begreppet är på väg bort. Det har blivit för brett. Det är en slogan som säkert ett 100-tal konsultbyråer har som devis under sin logotype. Nej, det är inte klart. Det kommer att finnas mängder att göra. Men vi behöver bena ner termen och få mer essäns bakom. Det vore ju trevligt.
Vilken plats på marknaden ska Capgemini ha/ta?
– Vi trivs i den här positionen där vi stöttar tech och är bryggan mellan våra stora strategiska kunder och tech-communityt som lär oss mycket. Och möjligheten att hjälpa båda. Det är en roll vi trivs i.
Möter ni konkurrenter här?
– Absolut. Tieto, Accenture, och det ska bli intressant att se vad Acando och Deloitte gör på marknaden.
I Sverige jobbar 2 400 personer på Capgemini. Varav 700 med produkter som Salesforce och Adobe. Capgemini började som en klassisk back end it-konsult. Försöker ni komma front end?
– Det kan kan säga. Man jag skulle snarare uttrycka det som vi kommer från it- och ledningssidan och lär oss att prata med marknad.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...