JOBBA DIGITALT. Contentbyrån Make Your Marks koncept- och strategichef Carin Roeraade och Social Minds vd My Söderholm förklarar hur företag och organisationer ska tänka kring valet av Instagram eller Snapchat för sina ”storys”.

CARIN ROERAADE, KONCEPT- OCH STRATEGICHEF PÅ MAKE YOUR MARK

– Valet av plattform för sin sociala medier-story börjar med att ta reda på vad du har för målgrupp och var de finns. Fundera även kring om du är stark i övrigt på den kanalen, säger Carin Roeraade och förklarar vikten av sociala medier-storys:

– Det beror helt på vem du är och vad du har för mål. Men det blir onekligen en allt viktigare kanal. Jag vet många som vittnar om att de idag ofta bara kollar på Stories på Instagram och aldrig ens börjar scrolla i det vanliga flödet, jag är själv en av dem.

Så vilka är fördelarna med respektive story-plattform?
– Vid en första anblick kan de kännas väldigt lika, och Stories (Instagram) var ju tveklöst en karbonkopia på Snaps koncept (My Story), men kanalerna Instagram och Snapchat är ändå fortfarande väldigt olika och speciellt i marknadsföringssyfte.

Carin fortsätter:

– Snapchat är fortfarande yngre, och de trogna Snapchat-besökarna är just det – väldigt trogna sin kanal. Den känns även fortfarande lite mer personlig och stökig i jämförelse med ’fina’ instagram. Snapchat passar ypperligt för företag som vill våga lite mer, kanske satsa ordentligt på humor, personlighet och kreativitet. För de som vill ge en härlig bakom kulisserna bild som är brand-byggande.

– Instagram Stories passar bättre för den som vill driva trafik och nå en snäppet äldre målgrupp.

Det finns således inget universellt svar för vilken plattform som är bättre än den andra.

– Det beror helt på vem du är och vad du har för mål. Om man inte känner sin målgrupp eller är särskilt stark på någon av kanalerna skulle jag testa aktivt i båda kanalerna och utvärdera. Både Stories och Snap är ju extremt test-vänliga eftersom innehållet försvinner.

Vad är det för content som gäller på storys?
– Använd kanalerna för att stärka företagets personlighet och image. Våga använda dem friare än de vanliga sociala kanalerna. Stories är även ypperligt för att driva trafik till sajt och öka konvertering. Använd även aktivt de olika funktionerna som erbjuds, som undersökningar till exempel. Jag tycker att W Magazine är bäst i klassen på Stories just nu. De jobbar supersmart med undersökningar och länkar strategiskt in till sin sajt.

Enligt Carin är det den genomtänkta storyn som har många inslag och som nyttjar kanalens möjligheter som skapar störst genomslag.

– Gärna med humor, smartness och personlighet.

Vilka vanliga misstag gör företag och organisationer på storys?
– De vågar för lite. Stories och My Story är till för att vara transparenta, låta folk titta in bakom kulisserna, vara spontana och kännas smarta, roliga och härliga. Var strategisk och smart men våga även.

Hur utvecklas användandet och publiken för Insta och Snaps respektive storys?
– Publiken växer och folk förstår mer och mer hur kanalerna fungerar, hur man kan interagera med den som publicerat innehållet och hur en story byggs upp. Kraven växer såklart då också på att göra det snyggt och bra.

Hur ska man tänka kring tonaliteten i storys?
– Var kreativ, personlig och humoristisk. Testa och hitta en stil som passar för er.

Hur pushar man sin story?
– Börja först använda kanalen kontinuerligt, gärna dagligen och se till att interagera med besökarna, med undersökningar, länkar, frågor och så vidare.

Tre snabba tips för att skapa genomslag med sin story?
– Våga vara kreativ och personlig
– Titta igenom Stories och My Story och fundera på vad du själv tycker är bra innehåll, skapa sedan något som passar ditt företag.
– Testa, följ upp, förändra. Börja om: Testa, följ upp och förändra

MY SÖDERHOLM, VD PÅ SOCIAL MINDS

– Storys är ett sätt att kunna aktivera följarna utan att de ska känna sig ’spammade’ i flödet. På Instagram är man väldigt noga med vad som publiceras i flödet och att det ser snyggt ut. Storys är ett bra sätt för att berätta något med hjälp av flera filmer eller bilder på ett mer lekfullt sätt, säger My Söderholm och tipsar om hur företag ska tänka kring valet av plattform för sin story:

– Jag brukar rekommendera att man väljer en plattform där man känner att målgruppen man vill nå befinner sig på. Nu när Instagram har storys är det ett bra sätt att komplettera kontot med då man kan vara mer lekfull och testa sig fram utan att det ligger i flödet och man riskerar onödiga kommentarer eller avföljningar.

Vilka fördelar har respektive story?
– Jag skulle säga att det är lättare att få fart på Instagram story då man kan hashtagga inläggen samt checka in på olika platser. På så sätt når man en större räckvidd än de befintliga följarna. Sedan gillar jag att de har röstningsfunktionen samt att man kan lägga in roliga gifar och typsnitt för att följa företagets grafiska stil.

– Snapchats fördelar är att jag personligen tycker att de har roligare och mer kreativa filter samt att man kan göra mycket skärmdumpsröstningar genom att aktivera följarna. Snart kommer det även gå att se vilka som skärmdumpar en story på Instagram men tills dess är det en fördel på Snapchat.

Är det Insta eller Snap som gäller idag?
– Jag skulle rekommendera att använda Insta Story då det är bra att bygga upp ett konto i taget. Snapchat är en rolig plattform men då Insta Story och Snapchat nästan slår ut varandra skulle jag rekommendera företagen att även testa Musical.ly om de vill testa något nytt. På Insta Story ska man som det heter – skapa en berättelse. Det kan vara under ett event eller liknande men huvudsaken är att man har en tanke innan. Sätt er innan och planera vad ni vill få fram i storyn och vad ni vill ha som start och slut. Sedan kan man självklart även slänga ut endast en bild/film som man vill visa.

Hur rekommenderar du att dessa används och vad är det för content som behövs?
– Det som är så bra med storys är att följarna inte märker om man är inaktiv utan de ser när man väl publicerar något. Därför behöver man inte känna att man måste lägga ut något varje dag. Det är kul med blandningar i storys mellan bilder, filmer och boomerangs. Då man kan vara mer lekfull på Storys rekommenderar jag att man leker med olika typsnitt och gifar för att skapa en egen grafisk stil i storyn.

Vilken story-kanal skapar störst genomslag och varför?
– Det är lättare att nå ut med Insta Story då man kan tagga inläggen samt använda sig av incheckningar. Då når man fler än om man använder sig av Snapchat då det är svårare att få fart på ett Snapchat-konto om man inte har dragkraft från en profil eller om det ligger mycket marinadsföringspengar bakom.

Vilka vanliga misstag gör företag och organisationer på storys och hur kan de undvika dessa?
– Att de använder storys till för interna saker som bara de som jobbar där förstår samt när de inte tänker på att det även där är viktigt att tänka på hur det ser ut grafiskt. Storys ska kännas lekfullt och inte stelt och tråkigt, därför bör man använda sig av de olika typsnitten och hitta figurer och emojis som man känner passar företaget.

Hur utvecklas användandet och publiken för Insta och Snaps respektive storys?
– Snapchat har blivit mer som en kommunikationskanal då folk använder det istället för sms och sen Insta Story kom har användandet av Snapchat gått ner och fler och fler använder sig av Insta Story istället och överger Snapchat.

Hur ska man tänka kring tonaliteten i storys?
– Lekfullt utan att bli för plojjigt och hitta en grafisk stil som ni fortsätter med i alla inlägg.

Hur pushar man sin story?
– Genom att hashtaga, checka in på platser och tagga personer som är med i storyn.

Har du några snabba tips för att skapa genomslag med sin story?
– Hitta en cool grafisk stil
– Våga vara lekfull
– Skapa en berättelse som folk blir nyfikna av att fortsätta följa