I december köpte Tieto digitaliseringskonsultbolaget Avega, som under året omsatte 503 miljoner kronor på 162 anställda.  Bolaget byter vd från Per Adolfsson till Fredrik Ring som kommer från den nya ägaren. Han räknar med en expansiv marknad för digital transformation men samtidigt ökar konkurrensen. 

– Jag tillträder bolaget nästa månad och har inte en helt tydlig inriktning klar för mig. Avega är ett väldigt välskött och välmående företag, så vi har ingen tanke på att stuva om en massa för sin egen skull. Det är klart att när jag har jobbat en tid att vi kanske ska skruva på vissa bitar, men Avega blir kvar som ett självständigt bolag, säger Fredrik Ring, som idag är ansvarig för kommersialisering i Tietos enhet för datadrivna affärer. Han har jobbat på Tieto i sex år.

Förstås har han idéer om hur Tieto och Avega ska samverka.

– Tieto har en stor och bred kundbas och omfattande affärsrelationer. Där finns möjligheter för oss att komma in. Tieto vill ju ha en partner så att de kan erbjuda uppdragsgivarna hela digitaliseringsresan. Där har Avega en jättekompetens och ett fantastiskt varumärke bland kunderna. Det finns en kultur av att ha extremt duktiga konsulter och att matcha dem mot de uppdrag de passar för.

Tieto räknar med att den svenska konsultmarknaden ska växa med 5-8 procent årligen under de närmaste åren. Den nivån är det tänkt att Tieto och Avega ska hålla.

Var ser ni tillväxtmöjligheter?
– En stor möjlighet är att Tieto har ett antal kunder som är oerhört centrala. Tieto är en topp tre-leverantör och har bra relationer med styrelse och ledningsgrupper. Samtidigt är Avega duktiga specialister inom transformation och digitalisering. Tillsammans kan vi driva förändringsprocesser från idé till genomförande.

Så Tieto kommer att stå för implementeringen av Avegas idéer?
– Avega kan både strategi och implementering. Men Tieto har en fullständig portfölj och kan hantera extremt stora projekt. Tieto har till och med en outsourcingfabrik.

Hur utvecklas marknaden för digital transformation?
– Tidigare har det handlat mycket om att effektivisera stödprocesser för till exempel hr, finansiella data och kvalitetsprocesser. Det som har hänt nu är att it inte bara är ett stöd utan en möjlighet till nya affärsmöjligheter och tjänster. Med it öppnas nya marknader. Det går att etablera sig på marknader utan att att bygga upp en organisation. Det går att starta tjänster med helt automatiserade verksamhetsprocesser och samtidigt öka kvaliteten. I dag är it den viktigaste orsaken eller drivkraften till affärstransformation och är på topp i ledningsgrupperna. Det är en överlevnadsfråga och det kommer bara att fortsätta. I dag är det affärsägare som driver it-frågor. Det är oerhört stort.

Vilka kollegor/konkurrenter brukar ni stöta på inom digitalisering?
– Traditionellt i den här branschen finns ett antal stora konsultbolag som Deloitte, CGI och Cap. Så finns ett antal firmor med 20-30 anställda som är specialiserade inom en specifik nisch. Och så finns det konsultförmedlare som förmedlar huvuden. Affärskonsulterna (management) går mer mot it medan it-bolag försöker gå mer mot affärskonsulter. De olika segmenten i konsultvärlden håller på att närma sig varandra. Därför möter vi många olika typer av konkurrens, säger Fredrik Ring.

Alex Mörén

Biträdande redaktör och reporter

alex@dagensopinion.se