VECKANS UX. Bilvarumärket Audi tar hjälp av svenska byrån DVA för en augmented reality-kampanj som får Beaconomists Alex Mörén att bygga virtuella bilbanor i sin egen lägenhet men konverterar inte till köp.

Medan jag laddade ner Audis nya ar-app Quattro Coaster fann jag mig själv ringa förväntansfull inför användarupplevelsen. Ar har på flera sätt inte lyckats ta sig förbi partytrick-stadiet för att användarnyttan helt enkelt inte funnits där. De imponerar användare som är ovana, men tröttar ut användarna som redan testat.

Nu har tyska biltillverkaren tagit hjälp av svenska techbyrån DVA för att förstärka användarupplevelsen, som i detta fall innebär att göra användarna så sålda på Audi-bilen att de svarar med köp.

Men något sådant resultat uppnår inte Audi. Men likväl finns underhållande detaljer som imponerar ur ett UX-perspektiv.

Med appen läser användaren av den fysiska platsen denne står på och kan sedan placera en virtuell bil i verklig storlek för att inspektera den i 3D. Det är denna visuella representation som inte levererar den upplevelse som kan motsvara den fysiska upplevelse kunden får hos återförsäljaren.

Men appen har även ett spelmoment i sig, bestående av möjligheten att bygga en egen racingbana styrd av fingret på mobilskärmen. Denna funktion underhåller, även om den inte informerar. Jag börjar smått och bygger en ”Coaster” i köket. Precis, som med Ikeas ar-app (som också är byggd med hjälp av Apples AR-Kit) är den lätt att navigera och hantera och det blir rätt vid första försöket. Jag testar större och ganska snart har jag byggt en racingbana som sträcker sig cirka 30-40 meter i lägenheten.

Spelmomentet underhåller, men som användare upplever jag inte att jag fått samma upplevelse som vid ett fysiskt bilköp. Så återigen fastnar en ar-app vid att vara ett imponerade partytrick men som inte konverterar till köp eller motsvarar den fysiska verkligheten fullt ut.

Just nu testar företagen dessa teknologier på olika sätt med små försiktiga steg. Kopplingen till verkliga affärer är små, mer påminnande om mindre pr-stunt. Men möjligheterna finns där, men då krävs nog stora förbättringar inom augmented reality.

Jag funderade en stund och punktade ner de saker jag tycker att företagens ar-apparna saknar ännu:

Om apparna ska konvertera köp behövs en tydlig och integrerad koppling till e-handeln utan att användaren för en sekund behöva lämna appen.

Apparna måste leverera sådan kvalitativ visualisering av virtuella produkter att de i grova drag motsvarar den fysiska upplevelsen av produkten, eller sånär så att bedriften att fysiskt ta sig försäljaren känns för jobbig. Onlinepizza är en gigant för att företaget levererar ”riktig” mat. De virtuella visualiseringarna i ar måste upplevas lika äkta för ögat för att användarna ska vilja konsumera dem.

Företagen måste sluta testa sig fram med flummiga projekt. För bara några år sedan doppade företagen tårna i det sociala vattnet och det var viktigt att göra ”insatser” och ha en ”närvaro”. Idag ska företagens sociala medier-konton leverera ROI utifrån tydlig målsättning och resultatet ska strikt mätas och attribueras korrekt. På detta sätt bör så även ar-kampanjerna skötas.

För att locka användarna behövs content. Det kan vara interaktivt gaming, dramatisering, socialt, byggande, visualisering eller vad som helt som användarna efterfrågar, men så länge funktionen inte är lika efterfrågad och briljant som mobilens ficklampa behövs det mycket content eller funktioner för att få användarna att fortsätta utforska appen och att inte radera den efter första användning.

Aktörerna måste själva slutas förundras över tekniken och i stället börja bemästra den. För de som följer byråer och olika företag på sociala medier är det inte ovanligt att se en fredagsbild på kontoret på en fredag där det testar ar-appar eller vr-glasögon, eller det unga sociala medier-teamet på plats på Slush bland robotar. Tonaliteten i inläggen vittnar om vad jag ofta får känslan av när jag testar dessa appar. Att aktörerna själva imponeras och fascineras så mycket av tekniken att de ofta nöjer sig vid testandet utan att bli experter på det. Men användarna som konsumerar ar-apparnas innehåll vill att den är optimalt utvecklad med största möjliga nytta. Detta uppnår aktörerna bara om de fortsätter att sträva för att skapa en bättre produkt.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...