Ni vet hur snacket går på repeat om artificiell intelligens, maskininlärning, datadrivna processer och augmented och virtual reality. Men vad hände med den där appen som var så het år 2014? Är den död? Beaconomist har pratat med it-konsulten HiQ och byråerna Nordic Morning och Oh My om app-marknaden.

OSKAR SPARRELJUNG, ANSVARIG FÖR SERVICE DESIGN PÅ NORDIC MORNING

– Jag skulle inte alls säga att appen är död. Snarare i så fall att app-marknaden har mognat. Det ser jag som en hälsosam uppstädning av de appar med ett oklart syfte till förmån för appar mellan företag och användare som faktiskt skapar nytta. Detta är en riktning som gynnar kvalitativa appar med ett sant värde, säger Oskar Sparreljung och fortsätter:

– För de aktörer som lyckas förlänga sin produkt eller tillgängliggöra sina tjänster på ett smart sätt via en app, skulle jag säga att appen är direkt affärskritisk och utgör en helt central del i kundmötet.

Oskar Sparreljung tar upp en taxi-app som ett exempel:

– Att ringa en taxi-central för att boka en taxi känns inte helt aktuellt längre sen vi vant oss vid snabba smidiga appar där vi kan utföra samma ärende utan väntetider i telefonköer. Att då vara ett taxibolag som inte erbjuder en app med bokningsservice, gör det bolaget relativt svårvalt.

– Andra exempel skulle kunna vara appar för bankärenden, nyhetsflöden, smart träning, hälsa eller kommunikation, där ett ganska smalt och specifikt ärende förpackas på ett optimalt sätt för just det syftet. Sen har vi ju också en hel uppsjö med företag som bygger hela sin affär på en app.

Hur utvecklas era app-affärer?
– Det ligger ganska jämnt. Vi mäter inte vår affär på det sättet, det vill säga efter olika tekniker. Vi väljs ofta som partner med helhetsansvaret för den digitala närvaron och vi utgår då från vilka kundutmaningar som är prioriterade att lösa och vilka mål vi ska nå tillsammans. Kunden kommer inte med en färdig beställning av en app, så det är svårt att svara på hur efterfrågan har förändrats. Hur lösningen ser ut som avhjälper utmaningen och hur målen nås är något som vi arbetar oss fram till tillsammans med kunden och användarna, det är inte fördefinierat vilken teknik eller plattform eller kanal som passar bäst i förhand, säger Oskar Sparreljung och lägger till:

– Jag tror att vi kommer att få se en fortsatt utveckling. Appar som stärker kundupplevelsen genom sann användarnytta, kommer att växa då de blir en stark konkurrensfördel och affärsmöjlighet för många företag. En app får en plats i mobilen om den ger en kontinuerlig nytta för användaren. Jag tror på specifika appar för specifika ärenden, där gränssnittet är helt optimerat för att kunna utföra just detta ärende på ett smart och tilltalande sätt, avslutar Oskar Sparreljung.

STEFAN HAAG, VD PÅ HIQ MOBILEYES

Är appen död?
Jag tror snarare att det är tvärtom, men man pratar bara inte lika mycket om den längre. Förut fanns bubblan och alla var tvungna att göra en app, men nu finns redan alla appar för olika saker. Det har istället blivit en hygienfaktor. Alla som behöver en app, har redan en app, så behovet att prata om det finns inte längre, säger Stefan Haag och fortsätter:

– Många inser även att man kanske inte behöver en app i alla situationer utan klarar sig med en responsiv webb.

HiQ tillverkar appar till kunder i framförallt Norden. Hos it-konsulten finns en strategi kring appar, att nischa sig på appar med användarbeteende, där användaren ska utföra något, exempelvis en snabb kontantöverföring eller betalning.

Hur utvecklas era app-affärer?
– Det förändras hela tiden. Förut ville alla ha en app och spegla det man kunde göra på webben, men tänkte inte på användarens situation och varför just appen skulle användas.

Stefan Haag utvecklar:

–Behovet av appar idag kommer ofta från att användaren behöver en app för att utföra något. Det kan handla om en översättning, en sökning eller en kontantöverföring. Men gemensamt för alla dessa är att det ska vara så simpelt och snabbt som möjligt att utföra något. Nästan allt det här börjar med att identifiera ett behov. Sedan behövs ux-designers för att koka ner hur det löses på samtidigaste och bästa sätt.

Stefan Haag lägger till:

– Vi på HiQ anser att app-affären ska vara användardriven och göra kundernas kunders liv enklare. Ibland behövs inte ens en app, utan det är en webbsida som behöver utvecklas. Ibland behöver den inte vara native, utan react native eller ha något annat ramverk.

Fintech låter som ett stort område för er?
– Absolut, det är det. Man kan säga så här, ett område där det kan vara svårt att göra mobila webbar finns det alltid en efterfrågan och utrymme för appar. För fintech är det glasklart.

Några andra stora områden?
– Det kan vara allt från fordon till simpla saker som ska stödja medarbetare i arbetsflödet. Till exempel vid bilbesiktning.

Vr- och ar-apparna har kommit. Gör ni några såna uppdrag?
– Absolut. Bland annat har vårt team i Göteborg utvecklat vr-lösningar för Volvo Cars för att demonstrera hur bilens olika säkerhetssystem fungerar.

Hur stor del av era affärer kommer från app?
– Det jag kan säga är att området i större utsträckning går till att få större prioritering i affärsbudgeten, kontra för några år sedan när det var mer lattjolajban.

Men det är en betydande del för HiQs verksamhet?
– Det är det absolut. Sen är det olika för olika kontor. Och det fluktuerar lite med marknaden beroende på efterfrågan och kunder.

Så appen är inte död?
– Hehe, nej jag tror inte det…, säger Stefan Haag lättsamt och avslutar:

– Men det har blivit vardagsmat. Man pratar inte om den.

CHRISTIAN ALBINSSON, MEDGRUNDARE AV OH MY

Är appen död?
– Jag säger som vår CTO på Oh My – ’Jag försöker hålla mig på avstånd från appar. Jag är skrämd av tidigare erfarenheter’. Lite så känner jag också faktiskt. Personligen tror jag att det handlar om några få appar som vi använder och de kommer vi att öka användningen av. Någon app kommer att lösa alla betalningsflöden åt och oss och samma miljö kommer att ge oss vår privatekonomiska översikt, troligtvis blir det Facebook som ju redan sköter betalningen åt väldigt många människor på den amerikanska marknaden. För de viktiga frågorna kommer det finnas appar, men att tro att exempelvis Halmstads BK ska locka kontinuerlig trafik till en app är naivt, säger Christian Albinsson och utvecklar:

– Då är det bättre att skapa content i andras appar, exempelvis att använda Instagram och Facebook för att nå sina följare, om vi fortsätter med Halmstads BK som exempel.

Contentbyrån Oh Mys affärer kring appar utvecklas inte alls.

– Det är en väldigt tydlig utveckling. Noll. Vi har aktivt valt bort det och satsar alla våra utvecklarresurser på webb och system. Det tror vi mycket mer på, helt enkelt.

Hur skulle du säga att efterfrågan utvecklas?
– Häromdagen fick jag en förfrågan från en kund, men det är den första på länge. Vi märker en tydlig nedgång i efterfrågan, men det kan ju förstås gå hand i hand med att vi inte marknadsför det erbjudandet. Jag tror att de stora appbyggena ofta utvecklas och förädlas inhouse, till exempel Spotify. Om appen är så affärskritisk som i dessa företag tror jag att man vill ha utvecklingen i huset.

Vad är det för appar som efterfrågas?
– Vi på Oh My jobbar mycket med sport och inom det fältet märker vi en efterfrågan på appar som erbjuder content och som binder ihop med biljettköp och insamling av data. Elitlagen inom svensk fotboll har gått ihop och skapat en app där varje lag kan publicera content och framförallt visa repriser på matcher och situationer i en pågående match för ditt favoritlag. Tanken är att samla in data om användare som kan konverteras till biljettköpare. Man hoppas väl kunna slippa annonsera i lokaltidningen för att fylla arenorna. En fin tanke, men jag tror att utmaningen är att få trafik till dessa miljöer.

Vad är trenden inom appar idag?
– De appar som lyckas är ju de som blir en del av folks vardag. Jag älskar musik och Spotify har blivit en förlängning av mig själv. Att jag får hjälp att hitta nya artister och låtar ökar ju chansen att jag förblir lojal. När Facebook lanserar sin betaltjänst i messenger i Sverige ska det bli intressant att se vad som händer med Swisch. Bankid är en annan typ av app som det finns en tydlig nytta med som förenklar min verklighet. Nöjesappar som spel har också sitt tydliga existensberättigande, även om jag personligen inte har spelat ’data’ sedan Track & Field på Nintendo 1993.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...