Svensk minister vill få fart på EU-digitaliseringen.
Digitaliseringen inom EU går för långsamt och några länder vill införa skatter som motverkar plattformar som Facebook och Google. Som ett svar driver EU- och handelsminister Ann Linde (S) gruppen D9 med länderna som har kommit längst inom digitalisering.
– För ett år sedan hade man lanserat förslaget på den digitala inre marknaden för att göra det lättare med digitala prioriteringar i Europa. Men det hände nästan ingenting. En sak har hänt i sommar som var väldigt viktig och bra för allmänheten och det är att man har tagit bort roamingavgifterna. Det är en del av den digitala inre marknaden. Men vi måste pusha på så att det händer mer. Då tog jag initiativet till D9, berättar Ann Linde.
D9 samlar EUs digitala frontrunners, de nio mest digitala länderna i Europa: Sverige, Danmark, Finland, Estland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Irland och Storbritannien.
– Jag tillkallade ett möte med dem och frågade om vi inte ska bilda en grupp som kan tänka strategiskt och samarbeta med företagen och trycka på så att det händer något. Vi hade möte med D9. Det första vi gjorde var att skicka brev där vi föreslog skrivningar. Tillsammans i gruppen kunde vi påverka.
Den 18 oktober kommer de ansvariga ministrarna från dessa länder till ett möte som hålls i telekomjätten Ericssons studio i Kista.
– Det är jättefräckt (på Ericsson) med framtidsscenarier på riktigt. Jag hoppas att mina D9-kollegor ska tycka att det är spännande.
Under mötet släpper även McKinsey en ny rapport.
– De vet att vi jobbar med det här och vill jättegärna vara aktiva i diskussionen med oss.
Det är framförallt två frågor om D9 driver inom EU.
– Det handlar om fria dataflöden och plattformar, som Facebook, Google och Uber, säger Ann Linde och utvecklar:
– Nu har det kommit ett förslag om dataflöden. Det som är bra är att vi efter påtryckningsarbete har fått igenom att man inte ska begränsa behandling eller lagring av (kommersiella) data genom att ha lokaliseringskrav i varje land. Det var ett våra viktigaste krav. Så vi är nöjda. Men vi tycker att det är viktigt att lagen också gäller tredje land och inte bara EU. Det är ju inte så att data slutar vid våra gränser. Då säger EU hittills att man måste skriva in det i handelsavtalen. Där har vi ett stort arbete kvar att göra.
– När det gäller plattformar argumenterar vissa svenska företag, till exempel Spotify, för att plattformarna hindrar konkurrens och för att många av plattformarna är dominerande och att vi måste diskutera det. Vi vet inte hur stort problemet är, men vi lyssnar. Å andra sidan vill vi att de här plattformarna ska utvecklas. Där kommer många innovationer och startupföretag. Så vi tycker inte man ska reglera det särskilt och sätta regler för plattformarna. Vi har en existerande lagstiftning för alla företag och de borde gälla även för digitala, medan man i länder som Frankrike och Italien anser att det behövs en EU-lagstiftning. Det tror vi skulle vara illa för utvecklingen.
Redan den här veckan, på fredag hålls ett digitaliseringsmöte på statsministernivå i Tallin. Det är en hör typen av möten D9 vill påverka med sitt arbete.
– Det är det här sättet som är effektivt att jobba på. Inför det digitala toppmötet har Italien, Frankrike och Tyskland skrivit ett brev till EU där de i huvudsak går in på hur man ska beskatta och reglera företagen (plattformarna) medan vi mer går in på hur vi kan utnyttja potentialen för tillväxt och innovationer. Vi har olika syn på det.
Inför D9-toppmötet i Stockholm, föreslog Storbritannien att alla länder i gruppen först skulle ha egna lokala rundabordssamtal för att snappa upp synpunkter om plattformarna. I veckan hölls det svenska mötet med Brainville, Lifesum, Facebook, Schibsted, Tink, Dreams Nordic, Svensk Handel och Kommerskollegium på plats.
– Vi har tagit fram ett gemensamt frågeformulär och när ministrarna kommer 18 oktober, så har vi diskuterat med flera av företagen och kan jämföra vilka problem som finns så att vi kan gå vidare.
Ann Linde har nyss varit i Dublin och hälsat på Irlands digitaliseringsminister och EU-minister, Facebook under dagen och Google på lunchen. Irland har samlat på sig stora etableringar av dessa nya plattformsföretag. Företagsskatterna är förmånliga. Det är också från Irland mycket av de svenska affärerna Facebook och Google gör, faktureras utanför det svenska skattesystemet.
Är det här också något ni tittar på för att jämna ut konkurrensvillkoren?
– Irland är helt klart attraktivt för de här bolagen. Dels är det engelska språket. De har direktflyglinjer till USA genom preclearance, och det är också något vi kommer att få i Sverige. De har också en så pass låg bolagsskatt som 12,5 procent, och det måste man erkänna är en fördel för Irland, men det är också upp till varje land att besluta. Vi tycker att vi har fördelen att vi har så högt utbildad befolkning. Vi kommer etta, tvåa eller trea på alla rankingar när det gäller innovationer och företagsklimat och konkurrenskraft.
Ann Linde berättar vidare:
– Vi tycker att det är bra att OECD gör en genomlysning nu på uppdrag av G20 om hur de digitala tjänsterna ska beskattas ur ett globalt perspektiv. Det är mycket bättre än att man bara gör det inom EU. Vi välkomnar inte att EU ska beskatta digitala företag. Det måste bli globalt, annars blir det verkningslöst.
Hur ligger Sverige till vad gäller digitaliseringen?
– Vi ligger väldigt högt. När det gäller antalet Unicorns är vi tvåa efter Silicon Valley. Det brukar imponera på folk. Vi exporterar dataspel för 12, miljarder kronor och järnmalm för 13, 8 miljarder. Det tycker jag är ganska spännande.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...