Aller media vill hålla Google och Facebook stången och korta ledtiderna med hjälp av ett produktutvecklingsteam.

Teamet bildar en matrisorganisation i den nuvarande organisationen och består av nio personer. Det handlar bland annat om en grafisk designer, en affärsutvecklare och en adtech-specialist, samt produktägarna av produkter såsom företagets e-handel eller sajter. Teamet sitter i Malmö och Stockholm och leds av Joakim Holfve, som titulerar sig produktchef. Han var tidigare digital utvecklingsredaktör inom Aller media.

– Vi vill lägga produktutvecklingen på ett ställe. Den har legat utspridd och det har varit trögt att få igenom produktutveckling. Nu kan vi göra allt ax till limpa.

Aller media känner ökande konkurrens och det är en anledning till att produktutvecklingsteamet tillsätts.

– Användarna kör Instagram och Facebook och Googles sök och Maps. Det är snabba och slimmade produkter. Användarna spenderar mycket tid på plattformar som är extremt UX-ade. Men vi har inte samma resurser som Facebook och Google. Som mediebransch totalt, måste vi bli mer användarvänliga och att vår utveckling sker snabbare.

Hur ska Aller media kunna matcha Google och Facebook?
– Vi måste bestämma oss för vad vi ska vara bäst på. Vi kan inte vara lika breda som Google, säger Joakim Holfve.

Hur får man något utvecklat på Aller media med den nya organisationen?
– Då kommer man till oss och förklarar vad man vill och varför det är bra för sajten. Sedan gör vi en avvägning över hur många som kan använda sig av det som ska utvecklas och vilken affärsnytta det har. Vi byter inte bara färg på en knapp från gul till grön. Vi kommer inte att göra allt.

En av produktutvecklingsteamets uppgifter blir att hitta gemensamma nämnare.

– Vi har 15 sajter och kan inte specialköra sajt för sajt. I stället för att driva 15 okej sajter ska vi ta fram Sveriges bästa sajtmall och en gemensam verktygslåda.

Produktutvecklingsteamet tittar just nu mycket på hur sajterna ska kunna göras snyggare och med användarvänliga, vilka ytterligare appar som ska utvecklas och hur det rörliga innehållet ska distribueras och ”monetariseras”.

Det handlar också om att använda så likartad utrustning som möjligt.

– Alla jobbar i samma cms med snarlika verktygslådor för att få ut och distribuera vårt innehåll. Vi kanske behöver standardisera ännu mer. Kör man en sajt, ska man kunna köra nästa.

I dag är det WordPress som gäller. Men det är inte hugget i sten att Aller ska standardisera kring det.

– Om vi gör det framöver är en annan fråga.

Aller har en nordisk it-organisation och Joakim Holfve hoppas kunna dra nytta av de andra ländernas utvecklingsprojekt.

– Vi har liknande organisationer i Finland och Norge och ser en stor potential i att samarbeta med våra nordiska länder.

Okej, hur fort ska det gå att utveckla en sajt på Aller framöver?
– Vi har inte att upp något sådant mål.