Det finns inga undantag. Alla företag måste var organiserade och verka som mjukvaruföretag. Det säger konsultduon Jeff Gothelf och Josh Seiden.
De är i Stockholm, inbjudna av Adobe för att snacka om sin bok Sense & Respond utgiven av Harvard Business Review.
De jobbar till vardags som konsulter att med att hjälpa team bli bättre på att samarbeta och bli snabbare på att utveckla produkter och ha en mer kundcentrisk syn på verksamheten.
– Vår tes är att ni är ett mjukvaruföretag. Oavsett vad ni jobbar med. Då uppstår frågor som hur du bygger team och organiserar arbetet och belönar framgång, etc, säger Jeff Gothelf.
Varför tror ni egentligen att alla företag är mjukvaruföretag?
– Det är det enda sättet att kunna konkurrera i stor skala. Ett mjukvaruföretag förväntas hålla ett visst tempo, ha en viss räckvidd och en grad av mottaglighet. Även om du bara är en affär på hörnet, så är det enda sättet i teknologi dag det enda sättet möta kundernas behov, säger Josh Seiden.
Finns några företag som är exkluderade?
– Det vi ser är att traditionella företag som tillverkningsindustrin, tänker sig att de tillverkar exempelvis bilar. Men i en ny bil i dag är mjukvara djupt införlivat. Så den gamla och nya industrin förenas. Det handlar mer om företagets storlek och ambitioner, säger Josh Seiden.
Hur stor andel av företagen opererar som mjukvaruföretag i dag?
– Alla bolag av någon storlek, har en någon form att teknik integrerad eller håller på att implementera teknik för att möta kunderna. De flesta företag har en sajt, en app och ett it-system. Men väldigt få införlivar möjligheterna med teknik i sättet de arbetar på. Det tänker fortfarande att de tillverkar en produkt eller att de producerar mjukvara och tänker när det är klart så delar vi med oss av den till kunderna. Men det tar för lång tid och är för riskabelt, säger Jeff Gothelf.
– Vi är sannolikt i början av vad som kommer att bli ett 30-årigt skifte innan merparten av företagen har börjat jobba så här, säger Josh Seiden.
Bolag som är mjukvaruföretag, behöver de också genomgå denna transformation?
– Nej. Det ligger i deras DNA. Men vi ser att rätt många av dem håller på med traditionella affärer, som företaget Citymapper, som genom att bygga sitt program, fick reda på ett glapp i det offentliga transportsystemet. Så nu experimenterar med att driva en busslinje i London. Fördelen för dem är att deras mentalitet är grundad i teknologi. De kan leverera snabbt och lära sig från vad de göra och iterera. Traditionella företag tänker inte så. De jobbar med sina produkter tills de är perfekta och vill sedan mjölka dem i decennier, säger Jeff Gothelf.
Så att agera som ett mjukvaruföretag är mest ett mindset?
– Yes, säger Josh Seiden och Jeff Gothelf.
Vilken är den viktigaste principen att följa?
– Viktigast är att mjukvara gör det möjligt att skapa något litet, sätta ut det i världen, se om det funkar och sedan gör det om och om igen. Det är möjligt att att göra detta mycket snabbt om du inte är överhopad av byråkrati och gamla, långsamma processer, säger Josh Seiden.
Okej, men nästa generations kärnkraftverk, är väl knappast något litet man sätter ut med hjälp av mjukvara?
– Om du tittar på teknologidriven forskning och utveckling vs kommersiell produktutveckling, så kan man experimentera med båda. Men experimenten ser annorlunda ut. Experimenten du gör med kärnkraftverk, gör du i liten och säker skala. Du bygger ju inte ett kärnkraftverk och ser om det funkar? Vi kan ta in experimenten vi gör i teknologidriven forskning och utveckling till den kommersiella världen och ett av de fina verktygen är mjukvara, säger Josh Seiden.
Finns det några risker?
– Självklart. Vi bygger komplexa system som vi inte förstår. Som Facebook och fejknyheterna. Att hantera den typen av komplexitet kommer att bli utmaningen, säger Josh Seiden.
Vilka företag har varit duktiga på den här typen av transformation?
– Barclays bank i Storbritannien är ett intressant exempel med 125 000 som 327 år gammalt. De fanns före papperspengarna. Och finns sannolikt kvar efter papperspengarna. De transformera sig ett team i taget till ett agilt mindset. De har redan fört över 15 000 medarbetare till det nya sättet att jobba. Banken Capital One gör intressanta saker i USA och för in system så att medarbetarna kan fortbilda sig kontinuerligt. Brittiska Auto Trader har funnits i 40 år, har de senaste 5-6 åren minskat personalstyrkan och tagit en marknadsandel på 80 procent genom att lära teamen att lösa riktiga problem för riktiga kunder, säger Jeff Gothelf.
Är det vissa avdelningar som marknad, utveckling och försäljning som bör skifta?
– Den är av största vikt att hela organisationen byter arbetssätt. Transformationen startar i de tekniska teamen, men de kommer inte att lycka om inte även hr, finans och marknad också transformerar sig, säger Jeff Gothelf.
Passar alla människor till att jobba på detta sättet?
– Nej, säger Josh Seiden.
Och vad händer med dem som inte klarar att jobba i ett sådan team?
– Detta är en av de viktigaste utmaningarna. För att vara rakt på sak: I de organsationer som har bestämt sig för att jobba som mjukvaruföretag, har de försökt hitta nya platser för dessa människor, men för det mesta åker de ut, säger Jeff Gothelf.
Vad händer när näringslivet lär sig jobba på det nya snabba sättet, men inte samhället och politiken i övrigt?
– Jag vill inte prata om politik, säger Josh Seiden.
– De har gjorts försök. Islands konstitution är skriven online. Men folk måste lita på processen och det måste finnas transparens. Titta på vad som händer i USA, där börjar man prata om att börja rösta med papper igen, säger Jeff Gothelf.
Vilka är de vanligast misstagen företag gör när de transformerar sig?
– Som jag ser det är att de inte ändrar sina incitamentsystem. De vill att medarbetarna ska agera och jobba på nya sätt, men belönar dem inte utan behåller den gamla världens belöningssystem, säger Jeff Gothelf.
Vilka verktyg behövs?
– Det handlar mer om övning än om verktyg. Vi ser devops-rörelsen växa fram och som handlar om att släppa mjukvara kontinuerligt. Den typen av övningar är möjliggöraren för allt detta. Nästa steg är anpassa management ledningssystemen för att kunna dra nytta av förmågan att släppa mjukvara snabbt. När ett företag kan flytta sig snabbt, då handlar det om att veta vad företaget ska göra, säger Josh Seiden.
Många olika typer av konsulter gör anspråk på att vara bästa rådgivarna inom digital transformation. Vilka rekommenderar ni?
– Vi är bäst.
Och tvåa?
– Ingen.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...