JOBBA DIGITALT. Aftonbladet var det första svenska mediehuset att använda sig av Messengers chattbot i början av 2017. Aftonbladets sociala medier-ansvarig Erik Carlsson berättar hur chattbotarna utvecklats sedan dess.

I början av 2017 lanserade Aftonbladet en bevakningstjänst via Facebook Messengers chattbot-plattform i samband med silly season-säsongen (övergångsfönstret för fotbollsspelare). Målsättningen var att testa nyttan och funktionaliteten och samtidigt locka 25 000 prenumeranter genom bra innehåll.

– Resultaten har överträffat alla våra förväntningar. Vi är fortfarande igång och vi siktar nu på att nå det dubbla antalet prenumeranter, säger Erik Carlsson.

Hur har ni jobbat med botar sedan lanseringen av Silly-boten?
– Vi har testat några saker internt, men har valt att än så länge inte lansera någon ny bot, även om det är kittlande att se hur en bot som är mer inriktad på nyheter skulle fungera. Det är även intressant att se hur vi kan arbeta med det i det kommande (riksdags)valet.

Hur har andra svenska mediehus hängt med i denna utveckling?
– Det har förekommit en rad olika tester från flera mediehus. Jag tycker att det har varit spännande att följa, men tyvärr har ingen bot riktigt lyckats. Även om det till stor del har med Facebook att göra, det är fortfarande för svårt att hitta botarna.

Hur väl har svenskarna vant sig vid chattbotarna?
– Det finns några få nischade ämnen, som till exempel Silly Season där användarna har vant sig vid det. Men i övrigt är det inte så känt bland svenskarna än. De flesta vet inte så mycket om botar och de är som sagt väldigt svåra att hitta.

Hur har funktionaliteten utvecklats?
– Det har snarare gått bakåt än framåt. När Messenger-botarna lanserades var det mycket prat om ai (artificiell intelligens) och en personlig upplevelse. Med tiden har det bytt namn till informationsbotar och faktum är att många i dag fungerar som renodlade push-tjänster. Ai har, som på många andra områden, varit en besvikelse.

Finns det några nya botar tillgängliga på marknaden som är intressanta?
– De mest användbara är tyvärr fortfarande väder- och matbotar. Men faktagranskningsboten Facterbot är ett roligt initiativ. Problemet är, som med all faktagranskning, att folk aktivt måste välja att använda den vilket gör att den bara gör nytta för de som kanske inte behöver faktagranskningen.

Hur ser du på användandet av botar under 2018?
– På grund av Facebooks förändring tror jag att många publicister kommer att lägga lite extra resurser på Messenger-botar 2018. Det blir ett nytt sätt att driva trafik och skapa en relation till läsarna. Jag tror dock fortfarande att vi kommer att få se ganska enkla botar som främst är inriktade på att skicka ut pushar.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...