Matilda Wiman får jobbet som produktchef på Aftonbladet och tar också plats i Aftonbladets nya ledningsgrupp. Hennes uppdrag blir att maxa användarupplevelsen i mediehusets digitala kanaler, balansera den mot affären och skapa en engagerande produkt för unga. Nyckelorden för succé: Snabbhet och ’inget krångel’.

En engagerande produkt behöver ”leverera kvalitet som genomsyrar allt, från innehåll som är relevant till snabbhet i produkten”. Detta enligt Matilda Wiman som det senaste året ansvarat för nyhetsupplevelsen i Aftonbladets plattformar via sin tjänst på Schibsted. Nu axlar hon ansvaret som produktchef för Aftonbladet och ska leda tidningens produktteam inom Schibsted Media Product & Tech.

– När vi frågar unga användare varför de läser Aftonbladet nämner många att de gillar vår app. Det gör såklart mig väldigt stolt och glad att vi lyckas leverera en produkt som håller den kvalitet de förväntar sig. Just snabbhet och ’inget krångel’ är sånt som är viktigt för alla användare men för unga är det avgörande för om de ska fortsätta använda Aftonbladet. De är otåliga och orkar inte med krångliga flöden, det är bra, det hjälper oss att hålla oss på tårna.

Du ska vara med att optimera användarupplevelsen i Aftonbladets samtliga digitala kanaler. Hur ser du på Aftonbladets nuvarande ux och vilka förbättringsområden finns det?
– Vi behöver hitta en bra balans mellan annonser och nyhetsinnehåll som inte stör användarna men samtidigt ger mycket värde för annonsörerna, det är något vårt inventory team jobbar hårt med. Sedan gäller det att visa rätt innehåll för rätt användare, utan att förlora vår roll som en lägereld för det svenska folket.

Överlag, vad behövs för att skapa bra ux idag och vad kännetecknar bra användarupplevelser?
– Det allra första som krävs är en djup förståelse av hur användarna använder ens produkt och vilka behov de har. Sedan hjälper det såklart att ha Sveriges bästa designers och utvecklare i teamet. Sedan jag kom till Aftonbladet för ett och ett halvt år sedan har jag sett ett team som ständigt gör sitt yttersta för att leverera den bästa nyhetsupplevelsen till våra användare, det är framförallt det drivet som svetsar samman teamet och gör att vi levererar en nyhetstjänst som varje dag till lockar 3,5 miljoner användare till våra produkter.

Hur mäter ni er mot konkurrenterna kring användarupplevelser?
– Framförallt genom djupintervjuer där vi både ställer övergripande frågor men det händer också att vi genomför användartester med våra konkurrenters produkter för att förstå hur användarna reagerar på dem, säger Matilda Wiman och tillägger:

– Sen håller vi självklart även ett öga på Orvestos räckviddssiffror och MMS.

Aftonbladets investering i förbättrade användarupplevelser är inget nytt men organisationen kring ux förändras.

– Det nya är att vi kommer att samarbeta närmare med redaktionen. Vi behöver tillsammans förstå och arbeta med utmaningarna i våra produkter. Att produkt nu har en fast plats i Aftonbladets ledningsgrupp ser jag som ett bevis på hur allvarligt vi ser på vårt uppdrag att vara Sveriges primära nyhetskälla.

Vad har ni för projekt i pipen?
– Just nu är det så klart mycket GDPR, och framåt kommer vi att fortsätta utveckla våra appar som den primära destinationen med fokus på att göra produkten sticky.

Hur organiserar ni er internt kring detta?
– Vi är ett stort korsfunktionellt team med allt ifrån ux- och visuella designers till webb- och apputvecklare. Apputvecklarna sitter i Krakow och resten i Stockholm, men vi ses så ofta vi kan eftersom videomöten aldrig kommer att slå den personliga kontakten mellan team-medlemmarna.

Matilda Wiman fortsätter:

– Mitt team har fullt fokus på Aftonbladets produkter, men samarbetar tajt med de centrala teamen i mediedivisionen på Schibsted, det samarbetet kommer inom kort att intensifieras och ge oss en väldig kraft framåt och vi kommer att kunna göra saker som vi inte hade mäktat med själva. Exakt vad vill jag inte avslöja.

Du ska leda arbetet med användarupplevelsen för ett av landets största mediehus. Du måste ju sitta på kvalitativa insikter kring ux som de flesta inte gör. Kan du dela med dig några av dessa?
– Både ja och nej. Självklart vet vi mycket om våra användare, men jag skulle säga att det är våra metoder som gör oss starka. Vi gör regelbundna djupintervjuer med användare och jag har mycket kontakt med användare via mejl och recensioner, men vår största insikt är att vi ständigt måste utveckla produkten tillsammans med användarna. Kvalitativa insikter är färskvara och vi får aldrig någonsin bli lata och ta två år gamla svar för dagens sanning, dessutom så ser vi alltid till att bekräfta kvalitativa insikter med kvantitativa. Det är skillnad på vad användarna säger att de vill ha, och vad de faktiskt använder.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...