Aftonbladet lanserar Videoakademien för att utbilda personalen i rörlig bild – på grundläggande och avancerad nivå.
Aftonbladet gör om sin organisation och Aftonbladet TV, som tidigare var ett eget affärsområde med en egen organisation, blir i stället en mer integrerad del av Aftonbladet. Samtidigt ställs allt högre krav på Aftonbladets medarbetare att använda sig av och jobba med video i sin journalistik. Därför lanserar Aftonbladet sin nya utbildning Videoakademien.
Martin Ekelund, video-chef på Aftonbladet berättar om den nya utbildningen:
– Vi vill att video fullt ut blir en integrerad del av Aftonbladets journalistik. För att det ska kunna ske måste alla i huset få möjlighet att förstå grunden till hur och varför vi arbetar med video inom Aftonbladet. Målsättningen är att video ska vara ett så naturligt medium att arbeta med att journalisterna kan välja de former som bäst förmedlar en historia – utan att känna sig begränsade av kunskaper eller teknik. Målet är inte att alla ska bli videospecialister men att alla förstår varför vi jobbar med video och grunderna för hur vi gör det.
Videoakademien består av elva utbildningar i fyra olika kunskapsnivåer.
– Vår önskan är att alla på Aftonbladet ska känna sig motiverade att ta sig genom alla relevanta kurser på minst nivå 1. Där finns dels grundkursen som ger basen för hur Aftonbladet jobbar med video och en introduktionskurs till ett mycket enkelt webbaserat redigeringsverktyg. Man kan också få coachning att liverapportera från fältet eller studion.
Sen kan man bygga på med mer specialiserade utbildningar i de övriga nivåerna. Här ska finnas något för alla.
Bland de fördjupande kurserna finns ”avancerade redigeringsutbildningar och kurser inriktade på uppmuntring och coachning.
– Sen har vi rent hantverkskunnande som en specialkurs med fotografer hur man jobbar med rörligt innehåll i långa projekt. Och ren inspiration där duktiga medarbetare delar med sig hur de jobbar med textad video.
Aftonbladets medarbetare behöver inte ha genomgått alla utbildningar i ett steg för att kunna söka de i nästa.
– Stegen är mer en riktlinje för alla att kunna orientera sig i vilken nivå man befinner sig och vilka utbildningar som kan vara relevanta.
Vilka olika slags format och kanaler gäller det?
– Det här är helt fokuserat på videoberättande online. Det är därför vi också använder oss av så många interna utbildare. Tidigare erfarenheter av externa utbildare är att de ofta är väldigt skickliga yrkesmän eller kvinnor, men inte alltid förstår Aftonbladets speciella behov.
Samtliga medarbetare på Aftonbladet får söka utbildningarna.
– Förhoppningen är att även de som inte tillhör den redaktionella personalen hittar intressanta utbildningar. Vi behöver få ut videokunskapen brett i huset
Ambitionen är att alla ska kunna gå grundkursen.
– Vi har ett flexibelt antal platser på många utbildningar och kommer anpassa oss efter söktrycket. Andra är mer låsta och inriktade på speciella kompetenser.
Får andra journalister och medarbetare inom Schibsted vara med?
– Det här är framförallt en satsning för Aftonbladets medarbetare.
Samarbetspartners?
– Nej inte mer än att vi tar in externa föreläsare som Jönköping University och Thomas Henschien, tidigare ankare och nyhetschef på TV2 Norge till exempel.
Hur mycket pengar lägger ni på detta?
– Det kan jag tyvärr inte gå in på. Men vi har avsatt en del i budget för att det här verkligen ska bli bra.
Är det en rullande utbildning ni planerar ha kvar en längre tid?
– Nu har vi lagt en plan för hösten så får vi utvärdera erfarenheterna från den katalog av utbildningar vi lagt nu och behovet av fortsatt utbildning framåt. Men personligen hoppas jag att vi kan fortsätta att vidareutbilda inom video.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...