Är Consurge en variant av Youtube? Eller en hybrid mellan mediebyrå och contentbyrå? Anna Bråkenhielm, som tog Expedition Robinson till Sverige, berättar om sitt nya projekt Consurge som utvecklar, producerar och distribuerar tv-program under kanal-varumärket Tvodster.
Bolaget som lystrar till det ståtliga namnet Consurge Content Bureau är grundat av Patrik Axelsson, som liksom Anna Bråkenhielm har ett långt förflutet från TV-produktionsbranschen.
Tjänsten är utvecklad i samarbete med Com Hem och Boxer (numera ägda av Tele 2) och innebär en ny affärsmodell för distribution av rörligt innehåll. Consurge samarbetar även med befintliga kanaler.
Sedan i augusti är det Anna Bråkenhielm som driver bolaget som vd. Hon har jobbat länge inom svenskt tv-produktion och varit vd på produktionsbolaget Strix som tog in Expedition Robinson till Sverige och byggt företaget Silverback som hon sålde till brittiska ITV. Hon är också grundare till karriärtidningen för kvinnor Passion for Business.
Consurge vill göra affärer på ett nytt sätt som skiljer sig från de traditionella affärsmodellerna inom tv. Consurge samarbetar med flera olika aktörer för att utöka distributionen. Med Tvodster kan innehållsproducenter, varumärken och kända profiler skapa sitt eget innehåll och tack vare samarbetet med Comhem och Boxer nå ut till samma stora publik som traditionella tv-kanaler. Detta utan att låsas in i kanalhusens sfär. Programmen kan spridas till otaliga plattformar.
– Vi vänder oss till innehållsproducenter som äger eget innehåll och hittar nya distributionsvägar för dem. Vi samarbetar med varumärken som vill förknippas med kvalitativt innehåll och på så sätt nå ut till sina målgrupper. Även kända profiler som vill skapa nya program och nå ut oberoende av de traditionella kanalhusen är välkomna att samarbeta med oss. I förlängningen ska de kunna få betydligt bättre intäktsmöjligheter än på Youtube.
Anna Bråkenhielm är i full färd med att hitta innehåll:
– Det ska vara bra och relevant innehåll. Det kan vara färdigproducerat material såsom drama, dokumentärer eller underhållning. Vi paketerar innehållet efter vår mall där vi anser att en episod inte ska överstiga 15 minuter. Vi tror på att hellre dela upp 45 minuter i tre episoder á 15 min än att göra en lång episod. Det är vad vi tror att man mäktar med, särskilt om man tittar i mobilen.
Consurges säljorganisation jobbar med att hitta samarbetspartners till befintliga program men även till nytt skräddarsytt innehåll.
– Vi säljer inte annonsplats utan presentatörskap, samma modell som för podcasts. Den som äger eller producerar innehållet får en stor del av intäkterna.
Anna Bråkenhielm återkommer till jämförelser med radiopoddar.
– Vi är ett slags Acast för tv. Hela podcast-industrin är väldigt intressant att titta på. Det är extremt vanligt i USA att man gör tv av podcasts.
Consurge är också med och bygger originalinnehåll.
– Där jobbar vi tillsammans med kommunikationsbyråer, mediebyråer, andra mediaorganisationer och företags marknads- och produktionsavdelningar. Alla som inte sitter fast i gamla affärsmodeller. Så klart är det mycket tal om siffror. Hur många tittare når ni osv. Det kommer att ta tid, men några är vakna och vill vara med när allt förändras.
Anna Bråkenhielm utvecklar:
– Vi har också direkta samarbeten med stora varumärken och skräddarsyr koncept åt dem. Det kan vara en stor bank som är intresserad av att främja entreprenörskap eller en välgörenhetsorganisation som vill hitta bra vägar att nå ut till givare.
En ytterligare väg som leder fram till innehåll är samarbeten med välkända profiler.
– Det finns många skickliga programledare, författare, debattledare och kreatörer som inte får någon plats i någon tv-kanal. Utrymmet är ju begränsat och tittarna är allt färre. De kan ju också få chansen att ta ut svängarna lite mer.
Consurge ligger bland annat bakom produktionen Holy Mary med Mia Skäringer med Tacocat och restaurangkedjan Pinchos som samarbetspartner.
– Då kan hon göra en tuffare variant av något hon står för och som hon inte hade kunnat sälja in till en bred tv-kanal.
Anna Bråkenhielm betonar att Consurge inte låser in något innehåll.
– Den som gör en produktion eller finansierar den har rätten att sprida den i sina egna kanaler och sociala medier.
– Vi har flera samarbetspartner som till exempel Viafree och Viaplay. Om de säljer på vårt innehåll, får vi en del av intäkterna, som i sin tur går till programmakarna. Vi har också haft produktioner med väldigt högt tittande på Facebook, som byggprogrammet ”24 timmar, Pirre & Mackan” som kom upp i nästan 600 000 visningar.
Affärsupplägget påminner om Youtubes. Men så är inte fallet, enligt Anna Bråkenhielm:
– På Youtube som är en annonsfinansierad plattform kan i princip vem som helst lägga upp vilket innehåll som helst och du vet inte var det hamnar. En dokumentär om hållbar köttproduktion från Mc Donalds kan hamna intill ett klipp men någon som kräks när de äter hamburgare. Och som innehållsproducent får du, med få undantagsfall, inte alls betalt på Youtube.
– Vi jobbar med premium content. Vi ska inte vara en slaskkanal, som sänder vad som helst. När det gäller kvalitet på innehåll och distribution är vi som vilken tv-kanal som helst, men har korta program utan reklambreak.
Anna Bråkenhielm jämför också åter med podcasts:
– Vi kan jobba med tutorials, som podcasts, och att man tydligt presenterar en samarbetspartner och deras budskap i programmet.
Consurge ska också jobba med fördjupande innehåll i olika underkanaler:
– Det kan handla om olika väldigt nischade intresseområden där det finns en väl definierad och köpstark målgrupp som är intresserad av att se program om just det de är intresserade av. Då kan ett varumärke lägga sig exakt rätt och få ut mycket mer av sin investering.
Är ni en hybrid mellan en contentbyrå, som tar fram content, och en mediebyrå, som ser till att innehåll når rätt mottagare?
– Contentbyråer är specialister på vad de gör likaså mediebyråerna, vi samarbetar gärna med dem. Men vi är nog specialister på storytelling och distributionslösningar.
Vilka pengar konkurrerar ni om?
– Vi konkurrerar nog om reklamkakan och kommunikationsbudgetar, sponsorbudgetar och på sikt kanske vi konkurrerar om pengar som går till gammel-tv.
Vad krävs av content i dag för att man ska få en publik?
– Förutom produktioner som vänder sig till specialintressen är det som alltid en bra historia och ett skickligt hantverk som gör att man kan fånga tittare. Sedan är det spännande att jobba med de kortare formaten på 6-15 minuter.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...