Två tyngre experter inom artificiell intelligens, AI, sågar Sveriges möjligheter att hänga med i den internationella konkurrensen. Det framkom på Huawei Innovation Day som hölls 2 oktober.

Frågan var: Är Sverige rustat för att ta en ledande roll inom AI?

Svaren var beklämmande.

I alla fall från de två tunga experter inom artificiell intelligens som hade bjudits in av den kinesiska telekomjätten.

Ather Gattami, vd, Bitynamics och forskare på Rise, tonar ner förväntningarna på något svenskt AI-under.

– Tyvärr ligger vi inte alls bra till jämfört med Kina och USA. De är stora marknader, men det räcker inte som förklaring. Vi är väldigt väl rustade för att ligga långt framme. Vi har en infrastruktur som slår USAs. Vi ligger långt framme inom digitalisering men det är ändå i innovation som USA alltid ligger före, säger Ather Gattami.

Han påpekar att Kanada har lyckats bli en supermakt inom AI.

– De har trott på AI. De hade en forskare (Yoshua Bengio) som de stöttade. Nu har ett tiotal av hans före detta studenter blivit toppforskare. I Storbritannien drev ett par personer bolaget Deep mind som satte landet på kartan. Det är ett fantastiskt företag, flera av världens toppforskare har gått dit och de vill inte gå tillbaka till akademin. Det räcker inte om Sverige följer, vi måste leda som vi har gjort med digitaliseringen.

Statliga Vinnova ska lägga 100 miljoner kronor per år på AI i tio år framöver. Ather Gattami tycker inte det räcker alls.

– Många ser AI som den nya elektriciteten. Då är det klart att staten ska spela en stor roll. Det är inte dem företag i världen som ska äga allt.

Vad saknas då för att Sverige ska ta en ledande position inom AI?

– Det räcker inte med att politikerna säger att det är viktigt, de måste också ge ett tydligt stöd. Om företag som Google var tvunget att köpa ett bolag som Deep Mind får man förstå att det inte är allt för lätt och ha respekt för kompetensen som behövs.

Är Sverige rustat för att ta en ledande roll inom AI?
– Ett väldigt tydligt nej, säger Kye Andersson, kommunikationschef på Peltarion, en byrå som erbjuder en plattform för AI-tillämpningar.

Han utvecklar:

– Att hitta en expert inom AI är lika svårt som att hitta en Zlatan. Det finns bara 35 000 människor i USA som har rätt kompetens. Det behövs 700 000. De som går sista året på Chalmers får ett erbjudande på en miljon och ett hus. Kostnaden för att anställa en AI-expert är som att anställa en kvartsback i NFL.

Kye Andersson, berättar att han har sonderat med arbetskollegor och kunder. Han anser nu att Sverige har halkat efter rejält.

– Vi har tyvärr varit väldigt långsamma och inte ställt om tillräckligt snabbt i utbildningsväg. Nu har vi inte folk som kan AI tillräckligt väl. Vi måste ge pengar till så att våra universitet kan komma i gång och jobba. Vi måste chansa. Det fungerar inte med 300 000 kronor från Vinnova till att försöka komma igång.

Det råder även brist på företagsledare som med AI-kompetens.

– Företagsledare vet att det är viktigt med AI, men förstår inte.  De flesta företag har varit igenom en digital transformation och företagsledarna hoppas att de ska få slippa att göra det igen och kanske inte är så förändringsbenägna.

Kye Andersson tycker inte att han får något gensvar från politikerna.

– Våra folkvalda investerar inte och diskuterar. Jag frågade partiledarna hur det skulle se ut om de fick inflytande i ai om 25 år. Alla sa att det var en bra fråga. Idag producerar USA dubbelt så många forskningspapper som Kina., som också satsar mycket. I USA finns det tillgång på 100 000 offentliga databaser.

Kye Andersson ger också uttryck för irritation över politikernas prioriteringar.

– Vi pratar mycket om reglering och etik när det gäller AI. Men det kan också vara oetiskt att inte använda AI till exempel inom sjukvården.

Rolf van den Brink

Jobbar främst med nyheter, reportage och foto och leder det redaktionella arbetet, men ägnar också rejält med tid till den löpande driften av företaget. Har jobbat på Dagens Opinion sedan 2009.

rolf@dagensopinion.se