SAKER MAN SER. Ett 60 tal tomma stolar väntar på anrika bakdelar från det sydkoreanska presidentparet, det svenska kungaparet och den svenska utrikesminister. När de sätter signalerar det ändan på ett två dagars statsbesök finurligt orkestrerat av den svenska popstjärnan Zara Larsson och det sydkoreanska k-popbandet BTS, som släpper  sitt samarbete lagom till samarbetet.
”På inbjudan av H.M. Konungen besöker Republiken Koreas president Moon Jae-in Sverige tillsammans med sin hustru Kim Jung-sook Sverige den 14-15 juni. Presidenten åtföljs av flera ministrar ur den sydkoreanska regeringen liksom en stor näringslivsdelegation”, står det på Regeringen.se.
Det blev lite den vanliga vändan, lunch på slottet, 5G-besök på Ericsson, men också en sväng till den nya attraktionen Norrsken, startuphuben för samhällsentreprenörer.
”Samförståndsavtal” har skrivits på om samarbete om startups bland annat med etableringen av etableringen av ett ”Korean Startup Center” i Sverige samt ett brukligt avtal om samarbete ”inom industri, teknologi, innovation och företagande”. Även en kommitté för industriellt samarbete, ska inrättas. Samtidigt lanseras låten Brand New Day där det koreanska popfenomenet/pojkbandet BTS möter svenska Zara Larsson, för all del sponsrad av kinesiska Huawei och inte sydkoreanska Samsung.
En form av förbrödrande samarbete. En annan form är fjärrstyrningen av ett skepp i Seoul från Ericsson Studio i Kista. Här står de tomma stolarna på Djurgården. Här ska manifesteras historia. För här ska ett minnesmonument avtäckas till minne för svenska veteraner som tjänstgjorde på Röda Korsets sjukhus i Korea under Koreakriget.