Mufs sannolikt tillträdande ordförande för en hård retorik mot artisten Zara Larssons, för samarbetet med den kinesiska mobilteletillverkaren Huawei. Men samarbetet har redan avbrutits.

”Diktaturen Kina måste stoppas och det kommer den aldrig göra om vi har inflytelserika kändisar som inte bara stöttar dem utan även banar väg för deras framgång.  Om det är att Larsson bara är ointresserad, ej insatt eller regelrätt obrydd låter jag vara osagt. Oavsett vad så uppmuntrar jag henne att öppna en tidning, läsa en bok eller lyssna på nyheterna”, skriver Matilda Ekeblad på Expressens debattsida. Hon är distriktsordförande för Muf i Östergötland, men pekas av flera ut som ny ordförande för Muf efter Benjamin Dousa, som ska tillträda som vd för Timbro i november.

Zara Larsson väckte uppmärksamhet i början på denna vecka för att i ett inlägg på Twitter utryckt sitt missnöje mot president Donald Trump för hans beslut att förbjuda den kinesiska appen Tiktok i USA. Inlägget tog hon snabbt bort från Twitter.

Zara Larsson skrev: ”Because D*nald Tr*mp hates tiktok i love it even more”.

”För mig är det svårt att begripa: Att stötta en diktatur för att man hatar en president i en demokrati. Tyck att Donald Trump är galen, avsky honom om du vill – men spring inte Kinas ärenden”, skriver Matilda Ekeblad.

Men Zara Larsson har redan brutit samarbetet med Huawei ”sedan några månader”. Bakom samarbetet ligger pr-byrån Kill + Knowlton. I TV4s Nyhetsmorgon säger Zara Larsson:

”Om jag nu ser tillbaka på det så är det både ur ett professionellt och personligt perspektiv inte den smartaste dealen jag har gjort”.

Och vidare:

”Även om Huawei menar att de inte har någon kopplingar till det så är det svårt att bevisa eller motbevisa. Vi vet att kinesiska staten, det är ju ingen snäll stat och jag vill ju inte stötta det de gör”.

Till saken hör att även Muf har använt sig av Tiktok som kommunikationskanal.