En del politiska kommentatorer pekar ut Ebba Busch husaffärer som orsak till att Kristdemokraterna tappar i opinionen. Men att det skulle finnas ett sådan samband är inte undersökningsinstituten tvärsäkra på.

I Kantar Sifos sammanställning för Sveriges Radio (SR) av den senaste månadens väljarbarometrar hamnar Kristdemokraterna på 4,4 procent, lägst sedan augusti 2018.

”Diskussionerna om Ebba Busch husaffärer tränger undan det Kristdemokraterna vill prata om”, sa Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach i SR 27 februari 2021.

Dock sa han också att det ”inte bara handlar om det” och berättade:

– I samband med valet fick Kristdemokraterna mycket uppmärksamhet för bra siffror även om en del av var taktikröster. Det var oväntat och det blev en positiv spiral och det gav mycket uppmärksamhet. Den positiva spiralen är bruten nu.

TV4s analytiker Marcus Oscarsson är dock betydligt mer tvärsäker på sambandet mellan opinionssiffrorna och Ebba Busch husaffär.

– KD har ju tappat rejält på den här händelsen. Ebba och KD har ju tappat i en rad olika mätningar, säger han i TV4 27 februari.

Men det är inte bara Kristdemokraterna som plågas av nedpressade opinionssiffror. Miljöpartiet ligger på 3,7 procent och Liberalerna på 2,8 procent.

Kan det handla om att nationella kriser som corona-pandemin gynnar de stora samhällspartierna och att det är en förklaring till småpartiernas kräftgång?

Kantar Sifos analyschef Toivo Sjörén svarar via mejl:

”Kristdemokraterna har haft en nedgång under längre tid. Våren 2019 hade de 12 procent. Men coronan har gynnat Moderaterna och Socialdemokraterna och det är Moderaterna som har tagit Kristdemokraternas väljare.

Toivo Sjörén lägger till:

”Men det är klart att det inte är något positivt att ha en konflikt, som Ebba Busch har om en fastighet. Oavsett vad man tycker om konflikten så tar det bort fokus från andra frågor som KD har stort behov av att driva för att motverka övergången till Moderaterna.

Novus vd Torbjörn Sjöström ger via mejl sin bild av hur Ebba Busch husaffärer påverkar opinionssiffrorna.

”Kristdemokraterna har tappat under lång tid och det är för ytligt att säga att det nu skulle vara på grund av Ebbas husköp. Samtidigt vet vi att tappat förtroende för partiföreträdaren leder till tappat väljarstöd. Men om det är så är för tidigt att säga kring Ebba och KD”.

Torbjörn Sjöström utvecklar:

”Man ska komma ihåg att det är få som sympatiserar med KD ändå, och det är inte omöjligt att de blir mer övertygade och stöttar partiet på grund av den polariserade debatten. Att de som sympatiserar alltså blir mer ’team Ebba’, samtidigt som Kristdemokraterna inte har så stora möjligheter att växa och hämta hem tappet man redan haft.

Torbjörn Sjöström lägger till:

”Småpartier tappar under pandemin. KD har inte lyckats vinna väljare och klara pandemibalansgången. Den stora trenden kring pandemin och partierna är att det tydligare handlar om regeringsmakten och regeringsbärande partier. S och M har blivit de två som det handlat om i allt större grad. SD har snarare tappat. KD likaså”.