Jordens framtid målas allt oftare i mörka färger. Politiken svarar med ambitiösa miljö- och klimatmål, men står handfallna på egen hand. För om Sverige ska nå målen så behöver näringslivet anpassas. Vi behöver fler entreprenörer inom hållbarhetsområdet och vi behöver fler företag som producerar miljövänligare. Flertalet aktörer finns redan inom gröna näringar, och de gör de facto skillnad. Men det har saknats en branschorganisation för hållbar samhällsutveckling som inte begränsas av produktslag. En sammanhållande länk för synergieffekter emellan branscherna. Tills nu.
 
Med hållbarhet i fokus kommer den nya branschorganisationen Gröna Städer att arbeta för att medlemmarna både ska öka sin egen tillväxt, sprida sina hållbara lösningar till andra företag och skapa nya gröna jobb. Vårt anslag är brett; från planering och produktion till distribution av gröna tjänster och produkter.
 
Utmaningarna för att skapa ett hållbart samhälle är många – men lösningarna finns ofta närmare än vad vi tror. Lösningar som samtidigt gagnar svenska företag och arbetstillfällen. Politiska morötter och piskor behövs, men framför allt så behöver näringslivet inta en mer aktiv och ledande roll i omställningen till en mer hållbar utveckling. Endast så kan vi få långsiktiga lösningar på denna gigantiska utmaning.
 
Det finns redan många innovativa och tekniskt avancerade företag i Sverige som har lösningar vi tidigare bara kunnat drömma om. Den tekniska utvecklingen går fort och Sverige som land hänger med. Det vill vi dra fördel av genom att sprida hållbara lösningar och öka grön tillväxt och export. För vi har sannerligen inte brist på idéer. Men steget från innovativa produkter till slutkonsument har hittills varit alltför långt. Gröna Städer kommer därför att fungera som en viktig brygga i arbetet för att realisera framtidens lösningar. För att ge fler kunskap om och tillgång till produkter som gör att våra urbana miljöer ger mindre avtryck på miljön. Den nya gröna branschorganisationen kommer också att fungera som en samtalspartner till den offentliga sektorn för att utveckla och bidra till realiseringen av krav och ambitioner för en hållbar samhällsutveckling.
 
Sverige är ett litet land i population jämfört med många andra, men är ett stort land av kvinnor och män med idéer om framtiden. Sverige är också ett stort land varje gång vi gör ett positivt avtryck på den internationella scenen.
 
Vi har förutsättningarna och därför kan och bör Sverige bidra i högre utsträckning till en hållbar utveckling globalt. Sverige kan bli det goda exemplet som modelland och skyltfönster för ny teknik. Vi ska vara världsledande när det gäller framtagning av hållbara produkter och systemlösningar. Genom en bättre dialog och kunskapsutbyte mellan politik och näringsliv gynnas inte bara den lokala, utan även den globala ekonomin, ekologin och det sociala samhället.
 
Vi är därför stolta över att idag kunna lansera Gröna Städer som ska driva och utveckla näringslivets hållbarhetsarbete. Vi gör det med stor tillförsikt om framtiden. Den nya branschorganisationen är medlemmarnas länk i kontakten med politiker och beslutsfattare på alla nivåer. Gröna Städer ska skapa möjligheter för nya gröna affärer.
 
Leif Saletti, VD Urban Green, ordförande Gröna Städer
Pernilla Alfredsson, VD Lightab, ledamot Gröna Städer
Per Järnebrink, VD EWF Eco, ledamot Gröna Städer
Mia Nordström, Senior Policy Advisor Vattenfall, ledamot Gröna Städer
Jonas Törnblom, marknadschef Envac Group, ledamot Gröna Städer
Leif Zetterberg, Senior Adviser Övergrans Jordbruk, ledamot Gröna Städer
Sebastian Navab, generalsekreterare Gröna Städer