15 november, strax före nio. Den första måndagen efter att Mona Sahlin har meddelat att hon ska avgår som partiledare. Sveriges Radio sänder ytterligare ett program om Socialdemokraternas partiledardilemma. Reportern har tänkt standard. Han har hittat en byggjobbare, en gjutare, som får svara på frågan om vad som har hänt med socialdemokraterna har, hur han ser på partiet och partiledarskapet. Klockrent i arbetarnas Solna.
Gjutaren öser på med ganska förväntade saker tills han efter en stund säger, ”de har glömt bort oss arbetare, de har glömt bort medelklassen. Det är den största missen”.
Det går nästan att höra hur reportern studsar till en aning. Reportern kan liksom inte komma över det där med medelklassen. Kanske hörde han fel? Han frågar gjutaren för säkerhets skull.
”Tillhör du medelklassen?
”Ja, absolut”.
Vad betyder detta? Kanske att:
* Arbetarklass inte är en gångbar definition för kroppsarbetare längre. Inkomst, anställningsform, geografisk tillhörighet styr.
* Moderaterna har lyckats måla upp sin ljusblåa drömvärld till en sådan grad att traditionella arbetare vill vara där, bland tjänstemännen, villorna i Täby bärande hem ett schysst vin i påse på fredag efter en veckas a-r-b-e-t-e.
* Klasstillhörighet väljer människor själva, vilket kan förefalla naturligt.
* Klasskartan fungerar inte, eller definieras i vart fall inte av Socialdemokraterna.
Senare i veckan publicerar Dagens Industri en intervju med Veronica Palm, riksdagsledamot (s) och utmålad som favorit till att ta över som partiledare. Läs en snutt här. Hon vill återinföra förmögenhetsskatt och är kallsinnig till alliansen jobbskatteavdrag , hon säger att medelklassen inte kan vinnas med ”plånboksfrågor”.
Men säg att den arbetande delen av Socialdemokraternas målgrupper tänker som gjutaren, att de tillhör medelklassen. Då handlar det inte om att vinna terräng på moderat bortaplan utan om att inte ha någon hemmaplan alls, att det är utifrån Moderaternas karta riktningarna ska stakas ut. I så fall är de Moderaternas begreppsvärld och verklighetsbeskrivning som gäller för väljare och opinionsbildare.
I samma utgåva av Dagens Industri finns fler tecken på att så kan vara fallet. I endebattartikel om socialdemokraternas tillväxtpolitik refererar artikelförfattarna, Sven-Erik Bucht riksdagsman (s) Lennart Holmlund kommunalråd i Umeå (s) och Bert Johansson, klubbordförande, IF Metall, SSAB Luleå, två gånger till undersökningsföretaget United Minds undersökningar. Fört rör det en undersökning som visar att en majoritet av väljarna anser att alliansen hade den bästa ekonomiska politiken och den bästa jobbpolitiken.
Med undersökningen i ryggen konstaterar artikelförfattarna att:
”Socialdemokratins omstart måste därför ta sin utgångspunkt i en ärlig uppgörelse med den politik som väljarna avvisade.”
Alltså ta sin utgångspunkt i de siffror United Minds presenterar. Då har artikelförfattarna inte koll på att United Minds anlitades av Moderaterna i Stockholm i valrörelsen.
Artikelförfattarna refererar också till en undersökning där United Minds kommer fram till att 66 procent av s-väljarna anser att regeringens beslut att tillåta att de gamla kärnkraftsverken får ersättas med nya borde ligga fast. Rapporten var beställd av ”basindustrin”, enligt Aftonbladet som publicerade undersökningen. Bakom kulisserna har United Minds ägarbyrå Prime hjälpt till att lobba för kärnkraft i Sverige via organisationen Forum för energi och tillväxt och undersökningen var sannolikt en del i detta.
”Det är bara att konstatera att vi gick helt i otakt med våra väljare”, konstaterar de tre artikelförfattarna i Dagens Industri. Det kanske är värre än så. Att Socialdemokraterna inte ens vet i vilken takt deras väljare går. Eller i vilket landskap de befinner sig i.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...