Enligt Vårdföretagarnas Konjunkturbarometer ser det ljust ut för den privata vård- och omsorgssektorn med ett starkt konjunkturläge. Fyra av tio vårdbolag har haft en positiv utveckling sedan andra halvåret 2011, visar barometern.
Utvecklingen har dessutom inneburit omfattande nyanställningar inom branschen. Enligt rapporten uppger vart tredje företag att de ökat antalet anställda sedan i höstas och ser fortfarande ett stort behov av att anställa fler.
Främst är det inom personlig assistans som antalet ökat.
– Det går bra för vård- och omsorgsföretag just nu. De får nya kunder, de är optimistiska om sin egen verksamhet, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.
Men företagen ser också många hinder. Det största hindret i dag uppges vara den politiska osäkerheten som råder inom vårdsektorn, till följd av den negativa mediedebatten som pågått sedan i höstas när flera skandaler kring äldreomsorgen avslöjades.
Utan den politiska osäkerheten skulle vårdbolagen, enligt branschorganisationen, kunna växa ännu mer.
– Vi gör också den bedömningen att det finns en massa företag som inte startas överhuvudtaget på grund av den här osäkerheten, som redan i dag kan undanröjas, säger Håkan Tenelius.
Enligt Vårdföretgarna finns det inom samtliga partier tankar kring hur man ska kunna försäkra sig om att pengarna går till kvalitet snarare än i fickan på ägarna, något som även ”de seriösa företagen tycker är bra”
– God kvalitet ska löna sig, resonerar företagen själva, säger Håkan Tenelius.
Helst skulle de vilja se en blocköverskridande överenskommelse mellan dels alliansregeringen, dels Miljöpartiet och eventuellt även Socialdemokraterna.
– Det skulle innebära långsiktiga villkor och skulle möjliggöra för företagen att förutse hur det kommer bli i framtiden. De måste ha det så, de måste veta vad som gäller långsiktigt så de kan planera för det. Det är ju självklart i alla branscher, det bör också vara så inom vårdbranschen.
Gör ni något för att se till så detta sker?
– Vi har kontakter med alla partier som på något sätt tycker att vård- och omsorgsföretagen är en viktig del av välfärden. Vi kommer fortsätta prata med dem om det här, och kan vi göra något för att underlätta en överenskommelse ska vi absolut göra det. Det har hög prioritet.
Som ni säger råder det en stor politisk osäkerhet och det har funnits en ganska negativ mediedebatt kring detta. Varför har er opinionsbildning gått så snett?
– Jag är övertygad om att det beror på det faktum att det i dag är svårt att bedöma kvalitet. Hade vi haft bra kvalitetsmätningar och bra kvalitetsredovisningar då hade det inte uppstått den här typen av publicitet som handlar om förmodad vanvård eller personliga vittnesbörd om att man tycker det fungerar dåligt.
Går det att få fram dessa mätinstrument?
– Ja, vi tror att man kan det. Vi vet att det finns många som försöker åstadkomma det. Vårdföretagarna har satt igång ett ganska omfattande program för att hitta bra kvalitetsmått, där företagen själva är med och hjälper till, talar om hur man kan mäta saker och vad som kan mätas.
Håkan Tenelius fortsätter:
– Vi hoppas att det ska kunna leda fram till ett nationellt sätt att mäta kvaliteten i vården, så man mäter och redovisar likadant överallt.