Imorgon startar Socialdemokraternas stora partikongress i Göteborg där omkring 300 ombud samlas för att bland annat anta det nya partiprogrammet och välja ordförande.
 
Den stora stridsfrågan väntas dock bli frågan om vinster i välfärden, som delar partiet i främst två läger. Stefan Löfven och partistyrelsen vill inte ha ett generellt vinststopp utan istället att det ska införas olika kvalitetsbegrepp som ska begränsa vinsterna. Vänsterfalangen och LO föreslår å andra sidan en ”non-profit”-princip för välfärdsföretagen.
 
För Vårdföretagarna handlar det om två alternativ som de helst skulle vilja slippa.
 
Arbetsgivarorganisationen ser exempelvis ”flera brister och frågetecken” kring partistyrelsens hållning.
 
– Bland annat när det gäller kvaliteten så verkar det som att partistyrelsen utgår från att kommuner och landsting alltid levererar den bästa kvaliteten och att det därför ska vara den offentliga vårdgivarens bemanning som ska vara vägledande för de privata företagen. Men så är det inte, säger Vårdföretagarnas näringspolitiska chef Håkan Tenelius.
 
Med kommunen som måttstock riskerar kvaliteten att bli sämre än det annars skulle bli genom konkurrens, säger han vidare.
 
– Men det största felet är att man vill ge kommuner och landsting möjlighet att själva inskränka valfriheten, att själva bestämma om man vill tillåta privata alternativ. Det är verkligen att backa från utvecklingen och det drabbar både företagen men framförallt patienter och pensionärer som inte får välja sin vård och omsorg, eller personer med funktionsnedsättning som inte får möjlighet att välja sin personliga assistent.
 
Håkan Tenelius, som tillägger att det finns mer ”pragmatiska” socialdemokrater som håller med Vårdföretagarna i frågan, fortsätter:
 
– Men LOs förslag skulle innebära en mycket kraftigare begränsning och det är värre. Som läget är nu hoppas vi att partistyrelsen ska dra det längsta strået.
 
Vad gör Vårdföretagarna inför S-kongressen?
– Vi jobbar väldigt långsiktigt med dessa frågor. Sedan LO-kongressen fattade sitt lite oväntade beslut har vi försökt visa att kvaliteten är nog så hög i de privata alternativen och att det är det som ska motivera att de finns kvar utan några begränsningar. Det har vi på olika sätt försökt göra tydligt för alla möjliga politiska partier, inte bara Socialdemokraterna, säger Håkan Tenelius.
 
I dag presenterar Vårdföretagarna en undersökning som visar att 14 av 20 av de mest populära vårdcentralerna är privata och att i 8 av 14 landsting toppar en privat driven vårdcentral.
 
Är den här undersökningen en del i arbetet?
– Det kan man säga. Det är en årlig sammanställning som vi brukar göra, även när det inte är partikongresser. Men just i år tajmade det ganska väl. Men det är bara en av de många insatser som vi hela tiden gör för att visa att våra medlemsföretag bidrar med kvalitet.
 
Ska ni vara på plats?
– Ja, vi har en monter där och kommer att ha ett seminarium på torsdag som handlar om just kvalitet och kvalitetsmätning. Vi är också förstås där för att följa debatten och se vad som händer.
 
Håkan Tenelius betonar att de kommer fortsätta sin dialog med Socialdemokraterna och andra partier även efter kongressen.
 
– Ibland, när man ser nyhetsrapporteringen, så tror man att det här är det slutliga avgörandet. Men så är det faktiskt inte.