På vardera presskonferens lovar regeringen mer förhandlingstid till arbetsmarknadens parter för att ro ihop en överenskommelse om förändrad arbetsrätt medan Vänsterpartiet kräver besked av statsminister Stefan Löfven (s).

26 oktober går remisstiden ut för utredningens, förslag som ska träda i kraft om parterna inte kommer överens. Så det finns tid för ytterligare förhandlingar, anser arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (s).

– Det är parterna själva som har satt 30 september som deadline, säger hon.

Eva Nordmark berättar att hon nu ska prata med parterna och återkomma med besked.

Uppmanar regeringen att dra tillbaka sitt hot.

Vänsterpartiets partiledare lägger skulden på statsminister Stefan Löfven (s) för de kaschade förhandlingarna. Parterna har tvingats förhandla under ”hot” av regeringen och det har skett genom att Stefan Löfven har ”ställt sig på arbetsgivarnas sida”.

Nu vill Jonas Sjöstedt ha ”tydligt och rakt” besked från Stefan Löfven om tre saker:

* Utredningens förslag ska inte ligga som lagförslag.
* Läggs ett annat förslag ska det inte ha den ”totala bristen på balans” som nuvarande förslag.
* Begreppet ”saklig grund för uppsägning” måste finnas kvar

– Skulle Stefan Löfven svara tydligt på de här frågorna skulle vi känna oss lugnade. Skulle han säga motsatsen, kan han inte regera vidare med Vänsterpartiets stöd. Nu ligger den varma potatisen i knät på Stefan Löfven. Vi ser fem emot besked.

På frågor om hur Vänsterpartiet ska gå vidare i att pressa regeringen när Moderaterna inte är med på tåget svarade Jonas Sjöstedt.

– Vi har naturligtvis en plan för det, men vi är inte där än.