16 augusti
Ny dag i valrörelsen, ny konspirationsteori. Lite så känns det faktiskt. Jag minns för några år sedan då man brukade titta på konspirations-videos på Youtube och skrattade gott åt alla otroliga förklaringsmodeller kring hur Illuminati styr världen. Kanye West är Illuminati, Beyonce likaså, Obama också för den delen. Så sa de, konspiratörerna. Kanske var det så att de som gjort dessa videos inte på riktigt trodde på sanningshalten i sitt egna innehåll – men att världen var helt enkelt för tråkig utan att alla kändisar och makthavare hade en hemlig sammanslutning. Helst med Djävulen själv. Där kan vi börja snacka på riktigt.

 

Idag handlar dock inte konspirationerna om ett brinnande helvete utan om brinnande bilar och brinnande skogar. Det är Sverigedemokraterna som via Ryssland, Kreti, Pleti, fan och hans moster som har arrangerat attacker på bilar i förorterna för att de ska växa i opinionen. Och det för att döda den tidigare konspirationen som skapats av alla Sveriges medier för att rädda kvar Miljöpartiet – det är därför de så samlat och organiserat skriver om rekordvärme och skogsbränder.

 

Tror de som skapar dessa teorier själva på dem?

 

Troligtvis inte, de vill nog bara maxa valrörelsen så mycket som möjligt. Se hur galen den kan bli. Även om jag roades mycket av Youtube-konspirationerna back in the day så är det inte lika lustigt med valkonspirationerna. Det riskerar att överskugga diskussionen kring den verkliga politiken på sociala medier.

 

Med det sagt så bör man inte oroa sig allt för mycket då det fortfarande finns gott om verklig politik och politiker som hanterar samtalet med väljarna utmärkt på sociala medier. Annie Lööf till exempel. Hon känns som en symbol för stabilitet och eftertänksamhet. Idag har hon presenterat Centerpartiets Norrlandsrapport hemma hos Solveig Fälldin i Ramvik, beläget på Västernorrlands landsbygd. På kvällen möter hon väljare tillsammans med Emil Källström, ekonomisk-politisk-talesperson och fler lokala företrädare i Ramviks Folkets Hus. Och det känns i rummet att den här platsen har en alldeles särskild betydelse för Centerpartiet.

 

Ramviks Folkets Hus är fyllt av livemusik när jag kommer dit. Stämningen är glad och välkomnande. Jag hittar min vän Gustav Ericsson, till vardags konsult på Hill + Knowlton, nu ledarskribent på Örnsköldsviks Allehanda under några veckor. Efter hans första vecka på redaktionen är jag imponerad över vilken stenkoll han har på alla lokala politiker i ett län han inte har någon anknytning till sedan tidigare. Om jag kommit till hans hemlän Dalarna för att skriva hade jag råkat förväxla Göran Greider med ett regionråd ungefär. Men så är han Gustav. Har koll, känner alla. Jag frågar om han vill checka min kontaktlista i telefonen och se om det finns nummer vi kan byta. Jag erbjuder honom tre kändisar från kulturvärlden mot ett statsråd eller motsvarande som han eventuellt har i sin telefon. Det vill han icke. Principfasta är de, dalmasarna.

 

Rungande applåder hörs genom den stora salen. Annie Lööf har anlänt.

 

Emil Källström introducerar henne med att berätta om ett minne från valrörelsen 2006. När 700 personer kommit till Fjällräven Center i Örnsköldsvik under Thorbjörn Fälldin och Maud Olofssons Norrlandsturné. Maud talade med en sådan energi att när Thorbjörn sedan tog över mikrofonen sa han ”efter att ha hört det där så kan väl jag begränsa mig till att säga amen”. Publiken applåderar igen och Emil fortsätter ”och med tanke på vad vi nu ska få lyssna till tänker jag att mitt lilla anförande här inledningsvis kan begränsas till att säga amen på förhand”.

 

När Annie Lööf intar scenen märks det att hon känner en lika stor kärlek till den här platsen som de andra centerpartisterna.

”Det känns nästan som att var hemma. Det är landsbygd, det är skogar, det är naturskön miljö. Men ni har en fotbollsplan här och det är jag lite avundsjuk på. Och jag är ju gammal fotbollsspelare precis som Thorbjörn var en gång i tiden.”

 

Hon tackar Solveig för gästvänligheten att låta partiet presentera sin Norrlandsrapport precis utanför köket.

Annie Lööf säger att alla beslut som fattas bör utgå från Ramviksmodellen. Att utgångspunkten ska vara det vardagsnära perspektivet för saker som ligger långt bort.

 

”För oss är politik en folkrörelse för att förändra.”

 

Annie Lööf talar med värme om Thorbjörns livsverk och ledarskap. Och den landsbygdspolitik som Centerpartiet nu presenterar innehåller både tidigare presenterade och nya förslag.

Det tidigare förslaget om att avskriva studielånen för den som arbetar i glesbygd. Att den som arbetar på landsbygden ska kunna skriva av studielånen. Årligen 10 procent av lånet och totalt upp till 300 000 kronor för en enskild person. Den nya satsningen som Centerpartiet lyfter fram är ett landsbygdsavdrag – på två miljarder kronor nästa mandatperiod. Partiet vill också lägga örnomärkta skattepengar på kommunikationer till just järnvägar och väg i Norrland. Samt på tusen fler poliser till Norrland.

 

Annie Lööf refererar avslutningsvis till det småländska citatet: ”Vad har rena händer uträttat här i världen?”

Hon menar att det är dags att kavla upp ärmarna för att bedriva en jordnära och människonära politik. Precis som Thorbjörn gjorde. Och att Centerpartiet är en motpol till alla de som vill måla världen och Sverige i svart.

 

När hon talat färdigt går Emil Källström upp på scenen igen och de två samtalar vidare kring hur Centerpartiet konkret vill genomföra sina förslag. Jag frågar honom efteråt om statsminister Stefan Löfven (s) har tackat ja än till hans förfrågan att debattera mot honom i Västernorrland under valrörelsen. Det har han inte. Statsministern verkar ska debattera mot ingen. Emil personvalskryssade sig in i riksdagen 2010. Han var överallt, främst i Örnsköldsvik. Uppmärksammad för sina innovativa kampanjidéer då och möjligen kommande minister inom området innovation nu. Har alltid sagt det om honom: Allt han rör vid blir till guld.

 

Jag talar med Annie Lööf en stund och frågar vilka hon själv inspireras av på sociala medier – då hon brukar omtalas som den partiledare som hanterar digitala kanaler bäst. Hon säger att hon inspireras mycket av Anja Pärsson och träningsprofilen Lofsan på Instagram. Och att hon så klart följer även vänner som Isabella Löwengrip och Margaux Dietz. På frågan om vilken socialt medier-kanal hon tycker bäst om är svaret också just Instagram. Då det finns mängder av inspiration att hämta där och att stämningen känns mycket trevligare än på andra sociala medier.

 

Det är tryggt med dem som verkar hålla sin linje. Oavsett om landsbygden är en hjärtefråga eller inte så framstår det som Centerpartiet står för sin linje och vilka frågor de kommer att driva långt framöver. Att historiens vingslag visar vad som kommer i framtiden. I en tid av valkonspirationer och hetsig ton i debatten kanske det är viktigare än någonsin med den stabiliteten. Och kanske hade Aretha sagt r-e-s-p-e-c-t Annie.