Valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman, berättar varför så stora delar av Moderaternas partistyrelse är utbytt och varför Moderaterna har färre representerade för storstäderna än brukligt.

– Det är relativt många nya i partistyrelsen. Det handlar om att relativt många har avböjt omval. Det är naturligt, ett år efter valet. Det gäller att formera en ny styrka som i alla fall vill sitta till nästa val. Så det är ingen större dramatik, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Storstäderna är inte lika väl representerade i styrelsen som andelen av Moderaternas väljare. Hur kommer det sig?
 – Både Stockholm och Malmö finns representerade, sedan försöker vi ha en bredare representation, så att det inte bara är storstäderna. Så beror det också på hur statsförbunden har agerat och vilka som nominerade, säger Lars-Ingvar Ljungman, och utvecklar:

– Västra Götaland består av Göteborg, men också av rätt många andra kommuner. Om Västra Götaland väljer att nominera 2-3 som inte kommer från Göteborgs stad, så är staden representerad men av någon som faktiskt bor i Göteborg, säger Lars-Ingvar Ljungman och lägger till:

– Vi måste naturligtvis lyssna på våra förbund och vilka de propagerar för. Vår ambition är att skapa en partistyrelse som så många som möjligt kan ställa upp bakom. Då har det betydelse vilka som nomineras från de lokala förbunden.

Borde inte finansborgarrådet i Stockholm ha en plats i partistyrelsen?
 – Det finns ingen sådan automatik. Det handlar om en avvägning över vem och hur många som ska representera Stockholm och Stockholms län. Det är ju fler från Stockholm i vårt förslag. Dock inte Anna König Jerlmyr. Men det är så här det kan bli.

Har det varit några nomineringar det har diskuterats särskilt?
 – Faktiskt kan jag tycka att den här nomineringen har varit förhållandevis odramatisk. Jag är ju van vid att det är mycket mer dramatik, vi har ju de senaste gångerna valt nya partiledare. Det har varit mycket mer odramatiskt än på flera år. Jag upplever att det har varit en stabil process som såvitt jag vet inte har rört upp några större känslor.