Valberedningen har föreslagit en delvis ny förbundsledning. Förslaget fick två SSU-toppar att lämna förbundet i protest.

Valberedningen föreslår bland annat att förbundsordförande Philip Botström och förbundssekreterare Andrea Törnestam sitter kvar. Elva nominerade kandidater är kvinnor, fyra är fem män. Detta om förslaget på att utöka styrelsen med två personer går igenom.

Valberedningen vinner dock inte stöd hos Alva Dahn, tidigare distriktsordförande i Stockholms län, och Tiba Awni, ordförande för SSU i Malmö. De har lämnat SSU med omedelbar verkan.

Alva Dahn kandiderade men blev inte nominerad och skriver på Facebook:

”I SSU har jag lärt mig att med mina feministiska glasögon se strukturerna när dom dyker upp och hittat verktyg för att bekämpa dom. Tyvärr räckte inte alla verktygslådor i världen för att stoppa att kompetenta kvinnor, som inte ber om ursäkt för att de är just kompetenta kvinnor, även denna gången inte anses tillräckliga i relation till mediokra män.”

Tiba Awni berättar på Facebook att hon hade fått frågan om att bli nominerad till SSUs förbundsstyrelse och tackat ja, men att hon till slut inte blev nominerad eftersom hennes ”namn varit med i mediadrev och att man ansåg att SSU förbundet inte har kompetensen eller verktygen att hantera en eventuell reaktion av media”.

Tiba Awni skriver på Facebook: ”Jag har fått nog av den tystandskultur som råder inom vårt ungdomsförbund. Jag har också fått nog av att om vissa saker inte följs, så passar man inte in helt enkelt.”

SSUs valberednings förlag
förbundsordförande
Philip Botström, Värmland, omval
förbundssekreterare Andrea Törnestam, Stockholm, omval

Förbundsstyrelseledamöter
Jenny Sellsve, Jämtlands län, omval
Klara Holmberg, Skåne, omval
Noor Karim, Gävleborg, omval
Abdirahman Siyad, Halland, nyval
Amalia Rud Pedersen, Göteborg, nyval
Anna Johansson, Västerbotten, nyval
Asal Gohari, Uppland, nyval
Diyar Cicek, Dalarna, nyval
Isak Öhrlund, Jönköpings län, nyval
Lisa Nåbo, Östergötland, nyval
Sofia Andersson, Fyrbodal, nyval
Tajma Sisic, Kronoberg, nyval

utökad förbundsstyrelse
Josefine Helleday, Sörmland, nyval
Martin Persson, Stockholms län, nyval