Har Emma Lennartsson ljugit eller måste Stefan Löfven skyddas eller är det försvarsministern som ska räddas eller är det något annat?
– Jag vet inte om hon har ljugit men uppenbarligen innebär hennes avgång att Stefan Löfven behöver skyddas. Att Nils Vikmång nu tar över hennes roll och att Kristina Persdotter blir ny statssekreterare tyder på att Stefan Löfven behöver en starkare organisation runt sig. Nils Vikmång har erfarenhet av förhandlingar med oppositionen efter sin tid hos energiminister Ibrahim Baylan (s) vilket kan vara användbart inför ytterligare överenskommelser eller andra samarbeten över blockgränsen.
Vilken betydelse har Emma Lennartsson haft för regeringens politik, det sägs att hon till exempel ligger bakom idén om en feministisk regering/utrikespolitik?
–Emma Lennartsson har varit en av Sveriges tyngsta beslutsfattare. Hon har haft Stefan Löfvens öra och varit omvittnat inflytelserik. Säkerligen har hon bidragit till den feministiska utrikespolitiken, men som statsministerns statssekreterare har hon framförallt samordnat regeringens politik. Hon har också haft långtgående befogenheter och ett stort inflytande i riksdagsgruppen och partiets mäktiga verkställande utskott.
Varför har storyn om ett it-system, som på pappret verkar något ganska trist och rutinmässigt, fått dessa enorma proportioner? Är kommunikationen illa hanterad av regeringen eller går medierna och oppositionen i tandem?
– Uppenbarligen har Stefan Löfven tagits på sängen av outsourcingen av Transportstyrelsens it-system. Det finns säkerligen en hel del saker som inte har fungerat när det gäller regeringens hantering av frågan under sommaren. Men det handlar inte bara om det. Stefan Löfven är uppenbarligen oerhört angelägen om att inte fällas av oppositionen i riksdagen. Inte bara fällas – utan det ligger nära till hands att Stefan Löfven förbereder sig för att öppna upp för en regering över blockgränsen, antingen före eller efter valet.
Finns det kopplingar till Anna Kinberg Batrass avgång, passar Stefan Löfven på att städa lite i tumultet?
–Snarare tvärtom. Stefan Löfven utnyttjar det vakuum som Moderaterna lämnar efter sig i alliansbygget. Efter Anna Kinberg Batras sorti befinner sig Moderaterna i fritt fall, och det kommer att ta ett tag innan partiet återigen kan sätta agendan i svensk politik. Samtidigt har Centerpartiet och Liberalerna allt tydligare signalerat att de kan tänka sig andra typer av regeringskonstellationer än en alliansregering. Stefan Löfven använder denna situation för att visa att han är möjlig att samarbeta med, och genom sitt agerande bidrar han på sätt och vis till alliansens uppluckring. Hade Stefan Löfven ökat konfliktnivån med en hård retorik mot alliansen hade det istället kunnat ena alliansen mot en gemensam yttre fiende.
Kommer fler led/delar?
– Ja, det här är nog bara början. Delar av oppositionen i riksdagen kommer nu att få vittring på regeringen och vilja fälla ytterligare ministrar och även Stefan Löfven själv, och även fälla ytterligare förslag ur regeringens budget. Samtidigt kommer andra delar av opposition, inte minst inom Centerpartiet och Liberalerna att se möjligheter att göra upp med regeringspartierna i olika frågor och på så sätt få igenom sin politik. Vem vet, kanske pågår det redan nu konkreta samtal mellan Socialdemokraterna och delar av oppositionen om att göra Annie Lööf till vice statsminister?
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...