– Vi har koncentrerat oss både på det positiva och det negativa vad gäller regeringsdeklaration, för att ge oss en bild av var vi finns i sammanhanget, säger Gösta Karlsson.

 

 

För den positiva delen av deklarationen står statsministerns tydliga markering av ”allas lika värde” och att regeringen lovar att ompröva frågor på socialförsäkringsområdet.

 

– De vill ordentligt gå igenom det som tidigare var orimligt. Många av våra medlemmar som jobbade halv tid tvingades att söka heltidstjänster. Nu vill de se över det, vilket är positivt. Jag önskar att de också såg över a-kassan, men vi får väl nöja oss med att de är lite självprövande.

 

  Ulf Christersson tar över socialförsäkringsministerposten efter Christina Husmark Persson.

 

 – Han är allmänt kunnig och politisk driven, och tar mer än vad Christina Husmark Persson gjorde, diskussionen med omvärlden. Han vågar ta kontakt med samhället utanför. Innan har vi haft en fullständigt avsaknad av den.

Efter statsministerns regeringsdeklaration stod det klart att ministerposten för forskning och innovation slopas.

  – Det var väldigt dubbeltydigt. Han säger att han vill satsa på innovationsområdet, samtidigt som de tar bort ministerposten, vilket ger onda aningar om hur det egentligen är tänkt.

Hur ska ni agera nu?

– Vi fortsätter diskutera våra frågor och kommer uppvakta rätt politiker. Både a-kassan, sjukförsäkringen och kompetensområden saknades i deklarationen. Det pratas mycket om skolan, men hur man ska stödja kompetensutvecklingen i arbetslivet, nämns inte.