Viola Krantz, projektledare för press och opinion för Unionen i Stockholm lämnar en rapport från den pågående Järvaveckan.

Unionen Stockholm fattade förra året beslutet att delta i Järvaveckan. Detta efter att Järvaveckan hade ställts in på grund av pandemin. I år hålls en digital version.

Här kommer en liten sammanfattning av varför vi är på Järvaveckan och vad vi har observerat hittills.

”Den omställningen som krävdes till en digital Järvaveckan passar oss på Unionen väldigt bra, Unionen vill gärna se ”digitalt ska gå före”. Inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv”, berättar Viola Krantz, via mejl, oc utvecklar:

”Sedan finns det såklart saker som man kan sakna med det digitala, till exempel de där informella mötena eller spontana tillfällena att diskutera med näringsliv, politiker och våra medlemmar som bor i Järvaområdet”.

Unionen ökar även i Järva och har där idag 12 000 medlemmar i det privata arbetslivet.

”Det gäller många inom handeln och det är roligt att Ericsson som ligger i Järvaområdet också har en del förtroendevalda. Vi ser positivt på att Ericsson också är med i år på Järvaveckan som partners och H&M med”.

På plats har Unionens första vice ordförande Peter Hellberg deltagit i en panel med näringsliv och politiker om jämlikhet.  Unionen Stockholms ordförande Maria Nilsson har deltagit i ett samtal med bland andra Ericsson och MTR.

”Vi är inte på Järva för att värva fler medlemmar, vi är här för att delta i samtal och prata om fackets roll för att tack vare fackliga företrädare bidra till inkludering. Vi hoppas även på att öka bland förtroendevalda, där är vi oroliga över att ha tappat förtroendevalda trots medlemsökningen”.

Viola Krantz har även spanat in mingelmöjligheterna.

”Det finns flera naturliga mingelytor. Jalla Rinkeby finns på plats också med en foodtruck. Där kan man och stå med avstånd”.

Hon lägger till:

”Det märks att folk verkligen saknar att mingla och se varandra i ögonen, det är väldigt noga med restriktionerna i Järva och att hålla avstånd.  Men de politiker vi har träffat på plats har vi hört av oss till innan och haft kortare möten, med avstånd. Det är ju en fördel också att solen skiner”.