Enligt Unionen, som har 4 700 medlemmar på Ericsson, anser att det är bolagens bristande engagemang för kompetensutveckling som lett till varslen.
 
Unionens ordförande Cecilia Fahlberg säger i ett pressmeddelande att det är en självklarhet för företag att snabbt kunna förändra sin inriktning, men att samma också gäller för de anställda som bör få ”rätt förutsättningar för att de under yrkeslivet ska kunna följa med i branschens utveckling”.
 
Men dagens stora varsel på Ericsson visar dock att företagen ”inte tagit detta ansvar” med att kompetensutveckla sina anställda.
 
– Beskeden från Sony Mobile och Ericsson är dråpslag för många anställda, deras familjer och för hela orter i Sverige. Samtidigt är it- och telekombranschen i Sverige inte en bransch i kris. Snarare tvärtom. I många fall är det en bransch som expanderar och har ett stort behov av att anställa. Med rätt insatser från de nuvarande arbetsgivarna och från samhället i övrigt kommer de personer som nu varslas bli ett viktigt tillskott i andra företag i branschen. Nu gäller det att dessa insatser verkligen sätts in, det är viktigt för de enskilt drabbade, för den svenska it- och telekombranschen och för det svenska näringslivet som helhet, säger Cecilia Fahlberg i en kommentar.