I ett långt inlägg på Facebook där Centerpartiet, men inte Liberalerna, nämns flera gånger, ger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sin syn på dagens besked från C-ledaren Annie Lööf att partiet ska rösta nej till han regeringsbildning med Kristdemokraterna.

”Det får nog beskrivas som tämligen unikt att ett alliansparti röstar nej till de partier och personer i Alliansen som i ett svårt läge är beredda att regera med Alliansens politik”, skriver Ulf Kristersson, som undviker att ta upp att även Liberalernas partiledare Jan Björklund har sagt att partiet ska rösta emot en regering byggd på KD och M.

Ulf Kristersson utvecklar:

”Om de inte står ut med att rösta ’ja’ och uttryckligen ställa sig bakom den nya regeringen, så kan de istället trycka på ’avstå’ och låta oss som tror att det finns stöd för Alliansens politik, ta möjligheten att i vart fall försöka. Kunde C rösta på den gula avstå-knappen och därmed släppa fram Stefan Löfven och en S/Mp-regering tillsammans med V för fyra år sedan, borde de rimligen kunna göra det även för mig och en regering med M och Kd imorgon.”

Ulf Kristersson slår fast att han inte köper argumentet att SD får inflytande med en regering bestående av K och M.

”Jag tror precis tvärtom: Att säga nej till att ens pröva stödet för sin egen politik i riksdagen, är att ge just SD ett orimligt stort inflytande. Det betyder både att viktiga reformer för lägre skatter, bättre företagsklimat och fler poliser förblir ogjorda, och att ytterkanterna i svensk politik får vatten på sin kvarn.”

Ulf Kristersson säger sig inte vara besviken i första hand:

”Snarare frustrerad, är mitt ärliga svar. För det finns så mycket i Sverige som vi borde ta tag i. Akuta problem som behöver en lösning. Reformer som kräver en regering med både färdriktning och styrfart. Sverige skulle redan på fredag kunna få den nya regeringen på plats. Istället regerar nu S och MP vidare.”

Om Annie Lööf och Jan Björklund är låsta vad gäller en regering som inte har stöd från Socialdemokraterna, så är Ulf Kristersson lika låst för detsamma:

”Imorgon lär alltså talmannen få tillbaka stafettpinnen igen. De som då hellre vill ha en socialdemokratisk regering kommer nog få chansen att rösta på den. Det som däremot INTE kommer att hända, är att Moderaterna medverkar till någon ny decemberöverenskommelse – varken till namnet eller till gagnet. Moderaterna kommer inte heller bli del av sonderingar, med syftet att bilda en koalitionsregering mellan Alliansen och MP som samarbetar med S. Det fanns skäl till att vi just röstade bort den regeringen.”