I alla fall Liberalernas och Centerpartiets partiledare är negativa till att Ulf Kristersson (m) bildar regering, så länge den är beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

Både Liberalerna och Centerpartiet kommer att gå igenom läget som har uppstått i dag i regeringsbildningen när talmannen Anders Norlén föreslår att Ulf Kristersson bildar en regering som det ska röstas om i riksdagen nästa vecka.

Liberalernas partiledare Jan Björklund skickar ut ett mejl där han skriver:

”Jag är besviken över att Ulf Kristersson sagt nej till att låta Annie Lööf sondera möjligheten för Alliansen att bilda regering med stöd av Miljöpartiet, istället är Moderaterna och Kristdemokraterna beredda att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. För oss liberaler är prioriteringen den motsatta; vi samarbetar hellre med Miljöpartiet än med Sverigedemokraterna. En Alliansregering som tillträder utan stöd över blockgränsen kommer att ge Sverigedemokraterna en stark utpressningsposition.”

Miljöpartiet har sagt nej till Ulf Kristersson som statsminister och därför utesluter inte Jan Björklund att Annie Lööf skulle få den rollen.

”För oss liberaler är det viktigt att uttömma de blocköverskridande samarbetena och att möjligheterna för Alliansen att bilda regering med stöd av Miljöpartiet prövas först”, skriver Jan Björklund.

Annie Lööf är också besviken på Moderaterna men även Kristdemokraterna för att de inte lät henne sondera en regering.

”Jag och Centerpartiet beklagar att jag inte fått möjligheten att sondera, eftersom det innebär att möjligheterna att få till stånd en alliansregering inte undersökts på djupet. Jag är givetvis även i fortsättningen redo att spela en aktiv och konstruktiv roll i arbetet för att Sverige ska få en ny handlingskraftig regering”, skriver Annie Lööf på Facebook.

Till Svenska Dagbladet säger hon:

”Våra invändningar mot en SD-stödd regering är välkända. Nu är det viktigt att Ulf Kristersson redogör för hur man tänker regera med aktivt SD-stöd. Hur kommer det att gå till?”