Flera namnkunniga personer rycker in på Moderaterna kommunikationsavdelning inför valet 2022.

– Kommunikationsavdelningen på Moderaterna har ett omfattande mandat, från opinionsanalys och strategi till medierelationer, egna kanaler och kommersiella kampanjer. Nu biffar vi upp avdelningen inför valåret och har lyckats värva flera tungviktare, säger Moderaternas kommunikationschef Martin Borgs.

Sedan tidigare är det känt att Niklas Gillström, press- och pa-chef på Klarna, återvänder efter ett och ett halvt år på startup-jätten. Dessförinnan var han biträdande presschef på Moderaterna under valrörelsen 2018. Nu går han in biträdande, operativ kommunikationschef och även som presschef efter Andreas Hamrin som är ny kommunikationschef i finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (m).

Hanna Hellqvist, seniorkonsult på United Minds går även hon in som biträdande kommunikationschef med ansvar för strategi och planering. Hanna Hellquist är även kolumnist på Svenska Dagbladet (SvD), och har tidigare varit statssekreterare åt biståndsminister (m) Gunilla Carlsson, biträdande kommundirektör och chef för public affairs på byrån Prime.

Moderaterna stärker också sin inhousebyrå, som jobbar framförallt med partiets egna kanaler.

Klara Söderberg kliver in som kommunikatör med inriktning på formgivning. Hon har ett förflutet på  Miltton Labs, Muf och valrörelsen 2018.

Ytterligare en SvD-skribent ska hjälpa Modeterna i valet. Susanna Silfverskiöld, som har jobbat upp sig som opinionsbildare på Twitter och vikarierar på som ledarskribent på SvD går in som copywiter på Moderaternas inhousebyrå. För två veckor sedan passerade hon klimataktivisten Greta Thunberg på Bumblewings och Dagens Opinions lista över de opinionsbildare som väcker mest reaktioner på Twitter.

En handfull personer jobbar på Moderaternas inhousebyrå medan kommunikationsavdelningen består av 10-15 personer.

–  Ytterligare rekryteringar är att vänta, säger Martin Borgs.

Teamet kring partiledaren och statsministeraspiranten Ulf Kristersson stärks också. Den ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantessons pressekreterare Helena Walentowicz går in som pressekreterare hos Ulf Kristersson vid sidan av Siri Steijer. Moderaterna ska nu värva en ersättare till Helena Walentowicz.

Martin Borgs förklarar varför han stärker kommunikationsteamet nu:

– Det är bara ett år till vallokalerna stänger. Då är det viktigt att handplocka personer. Det här är personer med spetskompetens som kan leverera från första dagen. Dessutom är de alla riktiga lagspelare, vilket är viktigt i vår kultur.

Varför tycker Moderaterna att det är så viktigt att betona ’laget före jaget’ när partierna i övrigt så mycket värnar individuella valfriheten
 – När man har starka och trygga individer som är jäkligt skickliga på det de gör, då kan man få ett bra lag. Men man måste sätta laget för jaget, annars vinner man inga val.