Kalla fakta har samlat in material med dold kamera. Kalla Fakta hänvisar även till tre oberoende källor.TV4s wallraffande reporter Daniel Andersson jobbade i fem månader, först på som reporter på Youtube-kanalen Riks och därefter som kommunikatör på partiets kommunikationsavdelning. Granskningen genomfördes även av Emil Hellerud på TV4.

Det rör sig om 70 konton som SDs kommunikationsavdelning driver och de ska hållas hemliga, enligt Kalla Fakta.

Kalla fakta säger sig ha kunnat identifiera tre personer som ”på uppdrag av kommunikationschefen Joakim Wallerstein och ledda av arbetsledaren Mikael Stålbrandt driver de här kontona”.

”En betydande del av det material som partiets trollkonton sprider kommer från Youtube-kanalen Riks”. Detta trots att partiet sålde kanalen sommaren 2022 och nu ska vara frikopplad från partiet.

Kalla Fakta kommer fram till att ”SD är kanalens största finansiär och dagliga möten sker mellan Riks ägare Jacob Hagnell och Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein”.

Jacob Hagnell, säger till Kalla fakta att han ”alltid har varit öppen och transparent med kopplingen till partiet och att han inte känner till att Riks skulle vara en del av trollfabrikens maskineri”.

”Jag tycker inte att jag har drivit så kallade trollsidor av det enkla skälet att jag inte har spridit information som varit felaktig”, säger Joakim Wallerstein till Kalla fakta.