I mediepersonligheterna Filip Hammar och Fredrik Wikingssons dokumentärfilm Trevligt folk får biopubliken följa en grupp somaliska flyktingars resa in i det svenska samhället med bandy som verktyg.
 
Initiativtagaren till projektet heter Peter Andersson som nu, tillsammans med bemanningsföretaget Student Consulting, som sponsrade Somalia Bandys deltagande i VM-sammanhang, arrangerar en 24 stopp lång Sverigeturné för att mot bakgrund av filmen lyfta fram nya perspektiv på integrationspolitik.
 
Först ut var Elisabeth Svantesson, som leder Moderaternas integrationspolitiska arbetsgrupp, och Niklas Nordström, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå, som möttes för debatt i Luleå.
 
– Det var en jättebra debatt. Fokus låg på att försöka hitta lösningar som leder till fler jobb och bättre integration, säger Tobias Lindfors, vd på Student Consulting.
 
Tobias Lindfors är också nöjd med medieintresset. Paneldiskussionen bevakades bland annat av SVT Nordnytt och Sveriges Radio.
 
– Vi har fått en bra start. 100 intresseanmälningar redan efter sex timmar, fullsatt och bra tryck från media.
 
Nästa steg blir filmvisning i riksdagen på inbjudan av regeringen den 4 mars, följt av Örebro 16 mars. Finalen blir under Almedalsveckan där hela turnén ska sammanfattas.
 
Student Consulting anlitar pr-byrån Vinter.
 
Oscar Örum