Teleoperatören Tre står i startgroparna att uppgradera till 5G med svartlistade kinesiska Huaweis system. ”Vi behöver besked om spelreglerna snart”, säger Tres kommunikationschef Mårten Lundberg.

Efter USAs svartlistning av Huawei, tvekar flera länder om huruvida den kinesiska diktaturstatens telekomflaggskepp Huawei ska få leverera 5G system.

Teleoperatörern Tre har sedan länge valt det kinesiska alternativet och har uppgraderat sitt system till så kallat 4G+. Det berättar kommunikationschefen Mårten Lundberg.

– Vi har de senaste två åren uppgraderat och investerat tungt i vårt 4G-nät som också är en förberedelse för att bygga 5G-nätet. Huawei är en flera leverantörer vi jobbar med.

Men nu svävar Tre i osäkerhet.

– Vi behöver ha besked om spelreglerna så tidigt som möjligt, så att vi kan få tid att anpassa våra system om det krävs.

Hur gör ni med försäljningen av Huawei-telefoner nu när de inte får uppgraderas med senaste Android?
 –  Det har bara gått några dagar sedan beskedet, vilket gör att informationen fortfarande är knapphändig. Läget kan förändras snabbt och vi vill inte dra några förhastade slutsatser. Vi följer situationen noggrant och uppdaterar information på vår hemsida och hos kundservice.