Avtackningen av Svante Axelsson sker i dag. Han blir kanske inte helt enkel att ersätta och några av de givna namnen är svalt intresserade.
 
Nina Ekelund, programdirektör för Hagainitiativet är ett av namnen som nämns när det gäller att ta över efter Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen.
 
– Det har varit spekulationer och jag var visst en lågoddsare på någon speltjänst, men ligger inte på min radar att byta jobb, säger hon och ger Svante Axelsson beröm:
– Han har gjort ett jättebra jobb med att bredda Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen annonserar efter en ny generalsekreterare. Det kan tyda på att föreningen inte tänker sig en intern rekrytering i första hand.
Ett annat namn som nämns är tankesmedjan Fores vd Mattias Goldmann.
– Frågan är inte aktuell, som Anna Kinberg Batra brukar säga. Jag stortrivs på Fores, vi inviger just idag i Malmö och har ett inflytande över klimatpolitiken som absolut matchar Naturskyddsföreningens.
Mattias Goldmann kostar dock på sig att fundera lite kring ersättaren till Svante Axelsson:
– Föreningen står inför ett vägval. Antingen väljer man en Svante-liknande person, som då är tänkt att ha en mycket framträdande roll gentemot media. Eller så väljer man en mer traditionell generalsekreterare som jobbar mer inåt. Jag tror på det senare, och att man då låter Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl ta ett kliv fram i rampljuset, där nog många medlemmar har saknat henne.
Mattias Goldmann ger även Svante Axelsson några ord på den fossilfria vägen.
– Det avgörande är att Svante förmår fylla Fossilfritt Sverige med innehåll, så att de som är med verkligen har en ledande klimatpolitik och inte bara får gratis marknadsföring av regeringen. Hittills har initiativet varit snubblade nära greenwash, jag litar på att det snabbt tar slut med Svante vid rodret”, säger Mattias Goldmann.