Anders Borg (m) presenterade tidigare i dag regeringens prognos för det ekonomiska läget. Finansministern skriver ned prognosen för den ekonomiska tillväxten, och menar att Sverige måste vidta åtgärder för att möta krisen.
 
Under presskonferensen förklarade finansministern också att reformutrymmet är ytterst begränsat, men gick inte in närmare på det. Vid en direktfråga sade han att reformutrymmet ligger på mellan 10 och 15 miljarder kronor.
 
Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich håller med i Anders Borgs prognos om att det är en allvarlig ekonomisk situation som Sverige befinner sig i. Samtidigt uttrycker han oro över att finansministern inte kunde ge klarare besked om reformuttrymmet.
– Det är oroväckande att vi inte fick exakta siffror. Det får mig att misstänka att reformutrymmet bestäms av de interna budgetförhandlingarna i regeringen, säger han.
 
Vidare säger Tommy Waidelich att regeringen verkar sakna strategi för hur de ska förankra sin politik i riksdagen, samtidigt som det råder interna slitningar.
– Just den kombinationen av ekonomisk kris och politisk instabilitet kan leda till att krisen förvärras, säger han.
 
Ardalan Samimi