Moderaten Tomas Tóbé fick flest personkryss, men i förhållande till partiets totala antal röster var det förra statsrådet Alice Bah Kuhnke som vann.

När personkryssen i EU-valet nu har räknats klart ser topp 10 ut så här:

Tomas Tobé (m) – 150 726 kryss

Alice Bah Kuhnke (mp) – 141 106 kryss

Fredrick Federley (c) – 108 240 kryss

Peter Lundgren (sd) – 87 384 kryss

Sara Skyttedal (kd) – 74 325 kryss

Heléne Fritzon (s) – 73 929 kryss

Pär Holmgren (mp) – 73 120 kryss

Malin Björk (v) – 63 264 kryss

Jytte Guteland (s) – 42 617 kryss

Jessica Stegrud (sd) – 41 202 kryss

 

Flest personkryss procentuellt i relation till partiernas respektive antal röster fick Alice Bah Kuhnke med 29,5 procent av Miljöpartiets röster, därefter Fredrick Federley som fick 24,2 procent av Centerpartiets röster.

Malin Björk (v) och Peter Lundgren (sd) var hårt ansatta av medierna under valrörelsens spurt, men tycks ha klarat sig hyfsat ändå.

För att kryssa sig in i Europaparlamentet krävs fem procent av det egna partiets totala antal röster. Emma Wiesner som stod på tredje plats på Centerpartiets lista fick 20 683 kryss och gick därmed förbi andranamnet Abir Al-Sahlani, som fick 6 352 kryss, med råge. Dock så räckte det inte riktigt till fem procent av partiets röster, Emma Wiesners kryss motsvarade 4,6 procent.

En annan anmärkningsvärd kandidat är Henrik Sundström, som stod på plats nummer 25 på Moderaternas lista och lyckades kryssa sig hela vägen upp till andraplatsen. Hans 17 992 kryss motsvarade 2,57 procent av partiets röster, så det hade alltså krävts nästan det dubbla för att han skulle ta sig in i parlamentet. Men han vinner i alla fall med råge tävlingen om att kryssa sig upp flest placeringar.

Ingen som kryssade sig förbi kandidater på valbar plats kom in i parlamentet då kryssen inte räckte för att nå spärren. Personvalsspärren vara eller icke vara är något som återkommande debatteras bland statsvetare, opinionsbildare och politiker inom partierna. Men det finns inget faktiskt förslag lagt kring det i nuläget.

Om ingen spärr fanns så hade årets resultat sett lite annorlunda ut sett till kandidater som skickas till Bryssel, även om toppkandidaterna hamnade i topp denna gång. Samtliga toppkandidater tar sig över femprocent-spärren och är därmed personvalda.

Tre andranamn lyckades med detsamma, Pär Holmlund som fick 15,3 procent av Miljöpartiets röster, David Lega som fick 7,8 procent av Kristdemokraternas röster och Jessica Stegrud som fick 6,5 procent av Sverigedemokraternas röster.

Elin Nilsson