9 procent av cigaretterna som såldes 2021 var obeskattade, enligt Tobaksleverantörsföreningens undersökning. Undersökningen bygger på 10 000 hittade tomma cigarettpaket i 29 städer och som sedan undersökts i labb.  Tobaksleverantörsföreningen uppskattar att staten tappar uppåt en miljard kronor i förlorade skatteintäkter. Föreningen använder rapporten för att argumentera emot regeringens planer att höja tobaksskatten 2023 och 2024.

– Vi är rädda för att allt för stora skattehöjningar ska göra det lönsammare att skicka illegala cigaretter till Sverige än till något annat land. Vi vet att de här gängen är väldigt snabbfotade och vill tjäna så mycket pengar de kan och då skulle de få en större marknad och en större målgrupp med människor som inte vill betala de höjda priserna, säger Jonas Lundqvist, generalsekreterare i Svenska Tobaksleverantörsföreningen.

Hur säljs illegala cigaretter i Sverige?

– De säljs på både butiker och på byggarbetsplatser. Jag vågar inte säga hur merparten av cigaretterna säljs. Det är väldigt svårt att se att det är oskattade cigaretter som säljs på de piratkopierade askarna. Man kopierar ibland förpackningarna så att de ser ut som taxfree och då kan det bli lättare att sälja billigt.

Ofta handlar det om originalcigaretter som säljs billigare i andra länder. Men det finns också fabriker som tillverkar piratkopierade cigaretter, enligt Jonas Lundqvist.

Varför förstår politikerna inte det här?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tror det finns en förståelse för sambandet. Om inte insåg man det 1997 då priserna chockhöjdes. Men det är klart att det kan finnas en symbolpolitik i att höja skatterna och man tror att det genererar högre intäkter än det gör.

Vad ska ni göra mer för att påverka politikerna?

– Vi för samtal med de politiker som vill lyssna, vi kan inte göra så mycket mer.